Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas parlamenta apakšpalāta - Valsts dome - otrdien apstiprināja likumprojektu, kas paredz aptuveni 9000 par ekonomiskiem noziegumiem notiesāto cilvēku amnestiju.

Par likumprojektu trešajā un galīgajā lasījumā otrdien nobalsoja 298 deputāti, pret nebalsoja neviens likumdevējs, bet viens atturējās.

Lai likums varētu stāties spēkā, nav nepieciešams nedz augšpalātas, nedz prezidenta apstiprinājums, jo apžēlošanu var izsludināt arī Valsts dome.

Likumprojektā paredzēts, ka amnestēti tiks tie notiesātie vai apsūdzētie, kas par ekonomiskiem noziegumiem sodīti pirmo reizi, ar nosacījumu, ka cietušajiem nodarītos zaudējumus viņi ir kompensējuši vai arī ir gatavi tos kompensēt. Likumprojekts arī paredz, ka amnestija attieksies uz tiem, kuru pastrādātajos noziegumos noziegumiem nav tikusi izmantota vardarbība vai izteikti vardarbības draudi.

Likumprojektā minēti šādi ekonomiskie noziegumi: apdrošināšanas maksājumu izkrāpšana, krāpšana uzņēmējdarbībā, naudas atmazgāšana, nelegāla uzņēmējdarbība, autortiesību pārkāpums, krāpšanās bankrota procedūrā un izvairīšanās no nodokļu maksāšanas.

Šī likumprojekta ieceres autors ir prezidents Vladimirs Putins.

Pašlaik cietumsodu par šiem konkrētajiem ekonomiskiem noziegumiem Krievijā izcieš ap 13 000 cilvēku. Ņemot vērā likumprojektā izvirzītās prasības, amnestija, likumam stājoties spēkā, varētu attiekties uz aptuveni divām trešdaļām par ekonomiskajiem noziegumiem notiesāto. Sākotnēji tika lēsts, ka amnestija varētu attiekties uz 110 000 ieslodzīto, taču likumprojekta izstrādes laikā amnestējamo loks tika ievērojami sašaurināts.

Pēc Krievijas uzņēmējdarbības tiesībsarga Borisa Titova teiktā, nav izslēgts, ka amnestija varētu attiekties arī uz, iespējams, zināmāko notiesāto Krievijas uzņēmēju - bijušo naftas magnātu Mihailu Hodorkovski -, kurš pašreiz izcieš cietumsodu par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un krāpšanas. Tomēr Titovs aicināja veikt rūpīgu juridisku izvērtējumu, lai noskaidrotu, vai Hodorkovskis uzskatāms par atkārtotu likumpārkāpēju.

Tikmēr Hodorkovska advokāti presei paziņojuši, ka nedomā, ka viņu aizstāvamais varētu tikt atbrīvots pirms piespriestā termiņa beigām.

Kā liecina nesen veikta sabiedriskās domas aptauja, tikai 33% krievu atbalsta par ekonomiskiem noziegumiem notiesāto amnestiju, pret to iestājas 36% respondentu, bet 31% aptaujāto nebija skaidras nostājas šajā jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!