Foto: AFP/Scanpix

Konfliktu māktās Lībijas abi galvenie politiskie sāncenši, kas otrdien netālu no Parīzes tiekas sarunās, apņemas atbalstīt pamieru un sarīkot vēlēšanas "cik vien drīz iespējams", teikts sarunu paziņojuma projektā.

ANO atbalstītais Lībijas premjerministrs Fajezs as Sarradžs un bruņoto formējumu komandieris Halifa Haftars, kas kontrolē valsts austrumus, apņemas sarīkot prezidenta un parlamenta vēlēšanas cik vien drīz iespējams, teikts dokumentā.

Francijas amatpersonas sarunu norises vietā uzsvēra, ka dokuments ir viena no vairākām darba versijām, kas cirkulējušas pirms sarunām. Desmit punktu versijā, ar ko iepazinusies ziņu aģentūra AFP, teikts, ka krīzi izbeigt var tikai politisks atrisinājums, kā arī norādīts, ka pamats politiskajam procesam Lībijā ir Shīrātas līgums, kas tika panākts ar ANO atbalstu 2015. gadā.

Otrdienas sarunu mērķis ir pārliecināt abas puses panākt vienošanos par konflikta atrisinājuma plāna aprisēm. Trīs mēnešu laikā šī ir jau otrā Sarradža un Haftara tikšanās. Iepriekšējās sarunas notika maijā Abū Dabī.

Lībijā vairākas desmitgades valdījušā pulkveža Muamara Kadafi režīms 2011. gadā tika gāzts ar NATO gaisa spēku palīdzību. Pēc tam valstī iestājās haoss.

Haftars, kurš vada Lībijas Nacionālo armiju (LNA), neatzīst Tripolē bāzētās Nacionālās vienotības valdības varu, bet atbalsta ar šo valdību konkurējošu parlamentu valsts austrumos. Haftara spēki kontrolē plašas teritorijas Lībijas austrumos, un tiem pēdējā laikā izdevies palielināt ietekmi valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!