Foto: stock.xchng
Modernā verdzība un cilvēku tirdzniecība Lielbritānijā ir krietni izplatītāka nekā līdz šim uzskatījušas varasiestādes, upuru skaitam pārsniedzot 10 tūkstošus, atsaucoties uz Nacionālās noziedzības apkarošanas pārvaldes (NCA) datiem vēsta medijs "The Guardian".

NCA direktors Vils Kers norāda – jaunākie dati krietni pārsniedz tos, kurus reģistrējusi valdības ieviestā sistēma cilvēku tirdzniecības upuru identifikācijai. Pērn vecā sistēma uzskaitījusi 3800 upurus, bet Kers lēš, ka cietuši varētu būt vairāki desmiti tūkstoši cilvēku.

"Jo rūpīgāk mēs pievēršamies modernajai verdzībai, jo vairāk pierādījumus mēs gūstam par tās izplatību. Arvien pieaugošais pierādījumu klāsts norāda uz krietni lielāka mēroga problēmu nekā mēs iepriekš apjautām," teica Kers.

Pārvalde atklājusi vairākus noziegumus, piemēram, rumāņu organizētās noziedzības grupējumu, kas nopelnījis piecus miljonus eiro no prostitūtu reklamēšanas internetā un iegūto līdzekļu atmazgāšanas.

Cits piemērs ir 12 gadus vecas meitenes pārdošana verdzībā Lielbritānijā, kur viņa kalpojusi kādai ģimenei. Meitenes uzdevumi bija rūpēties par ģimenes atvasēm, vedot bērnus uz skolu un atpakaļ no tās, kā arī mājas uzkopšana. Pret lietā iesaistītajiem celtas kriminālapsūdzības, tostarp meitenes tēvu, kurš, iespējams, meitu pārdeva verdzībā.

Vairums upuru ir no Austrumeiropas, Vjetnamas un Nigērijas. Vienlīdz bieži cieš gan sievietes, gan vīrieši. NCA norāda, ka šobrīd aktīvas ir 300 policijas operācijas, kuras vērstas pret moderno verdzību Lielbritānijā.

Maijā un jūnijā vien Lielbritānijā tika veikti 111 aresti, kas saistīti ar 130 potenciāliem verdzības upuriem.

Modernās verdzības upuri visbiežāk tiek nodarbināti automazgātuvēs, būvlaukumos, lauksaimniecībā un pārtikas apstrādē. Par paveikto darbu viņi saņem niecīgu atalgojumu un nereti ir spiesti dzīvot sliktos apstākļos.

Citi verdzībā pārdotie tiek nodarbināti bordeļos, kur viņiem sākotnēji par sniegtajiem seksuālajiem pakalpojumiem solīta laba atlīdzība, bet realitāte izvēršas daudz skaudrāka, upuriem paliekot bez naudas un apģērba.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību šai problēmai, NCA ir sākusi kampaņu, kas mudina iedzīvotājus ziņot par aizdomīgiem gadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!