Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas Sociālās aizsardzības un nodarbinātības ministrija ierosinājusi atlikt Stambulas konvencijas ratificēšanu, kamēr netiks panākts kompromiss par dzimuma jēdzienu.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs 2013. gadā parakstīja Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības novēršanu pret sievietēm un vardarbības novēršanu ģimenē, kas plašāk pazīstama kā Stambulas konvencija, bet Lietuvas parlaments joprojām nav to ratificējis. Diskusijas Lietuvā izraisījis jēdziena "gender" tulkojums. Lietuviski no angļu valodas tas iztulkots kā "socialine lytis" (sociālais dzimums jeb dzimte).

Lietuvas sociālās aizsardzības un nodarbinātības ministra vietniece Vilma Augiene vēstulē Ārlietu ministrijai norādījusi, ka ministrijas skatījumā nepieciešams atlikt konvencijas ratifikāciju, lai iegūtu laiku pienācīgi sagatavoties šim procesam. Vēstulē norādīts, ka konvencijas nosacījumi, kas attiecas uz dzimuma jēdzienu, rada spriedzi un diskusijas par vērtībām, un kompromiss šajā jautājumā vēl nav panākts.

Linkevičs neslēpa savas dusmas par "piecus gadus ilgo ķildošanos par konvencijā lietotajiem jēdzieniem", un uzsvēra, ka konvencijas ratifikācija palīdzētu ierobežot vardarbību pret sievietēm.

Linkevičs intervijā ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka konvencijas parakstīšanas brīdī nav iedomājies, ka dzimuma jēdziens izraisīs tādas pretrunas. Ministrs norādīja, ka jēdziens "gender" izmantots arī Lietuvas konstitūcijas angliskajā tulkojumā.

Eiropas Padomes eksperti sacījuši, ka Lietuva pēc konvencijas ratificēšanas varēs sadarboties ar ekspertiem, lai novērotu konvencijas īstenošanu, un iepazīties ar citu valstu labo pieredzi savu sistēmu uzlabošanai, lai cīnītos pret vardarbību ģimenē.

Latvija parakstīja Stambulas konvenciju 2016. gadā, bet vēl nav to ratificējusi. Savukārt igaunija konvenciju parakstīja 2014. gadā un ratificēja 2017. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!