Foto: stock.xchng

Tuvākajās desmitgadēs Krievija paliks autoritāra valsts, kas manipulēs ar saviem milzīgajiem naftas un dabasgāzes resursiem, lai sasniegtu politiskus mērķus starptautiskajā vidē, tomēr tai būs jārisina arī demogrāfiskas problēmas, pieaugot ķīniešu valodas nozīmīgumam Tālajos Austrumos, paziņojuši Lietuvas Aizsardzības ministrijas (AM) analītiķi.

Krievijas attīstības scenāriji ir aplūkoti pētījumā "Pasaule 2030", kurā runāts par globālajām tendencēm un lielāko valstu sociālo, ekonomisko, politisko un militāro virzību.

Lietuvas Aizsardzības ministrijas analītiķu pētījumā teikts, ka Krievija ārpolitikā turpinās manipulēt ar "privileģēto statusu kā naftas un dabasgāzes eksportētāja". Starptautiskajā arēnā Maskava mēģinās spēlēt vidutāja lomu dažādos konfliktos, tomēr lielāko uzdevuma smagumu tā centīsies novirzīt saviem sabiedrotajiem.

"Stratēģija "skaldi un valdi" paliks Krievijas attiecību ar transatlantiskā reģiona valstīm pamatelements, tai mēģinot samazināt savstarpējo attiecību un sadarbības nozīmi šo valstu vidū, kā arī radīt pretsvaru ASV varas stabilitātei. Iespējamie Krievijas pretnostatīšanas scenāriji ir ASV pret Rietumeiropu vai ASV un Rietumeiropa pret Centrālo un Austrumeiropu," klāstīts Lietuvas Aizsardzības ministrijas ziņojumā.

"Krievija neatteiksies no ambīcijām saglabāt vai stiprināt savu ietekmi "privileģēto interešu" teritorijā bijušajā Padomju Savienības teritorijā, piemēram, tā turpinās slēpto pēcimperiālisma politiku, uzskatot demokrātisko institūciju attīstību tās kaimiņvalstīs par spēli, kurā vienas puses ieguvums ir tieši proporcionāls otras puses zaudējumam. Ja Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās austrumu virzienā apstāsies, Krievija atkal var kļūt par galveno aizstāvi valstīm, kas mēģina samazināt tās ietekmi," norādīts ziņojumā.

Tajā arī piebilsts, ka Krievija turpinās modernizēt savu rietumu militāro apgabalu, kas robežojas ar NATO dalībvalstīm Latviju, Lietuvu, Igauniju un Poliju, kā arī attīstīs savus militāros spēkus ziemeļrietumu virzienā.

"Krievijas konvencionālo militāro spēku galvenā uzmanība joprojām būs pievērsta valsts aizsardzībai, un tiem nebūs spēju veikt plašas operācijas stratēģiskos attālumos. Lielākā daļa spēku atradīsies pastāvīgā trauksmes stāvoklī, jo īpaši rietumu virzienā, un spēs efektīvi darboties uz Krievijas robežām," prognozē Lietuvas Aizsardzības ministrijas eksperti.

Analītiķi skeptiski vērtē demokrātisku pārmaiņu iespējamību Krievijā un norāda, ka, iespējams, kaimiņvalstī turpināsies "pieaugošā autoritārisma izrādīšana, ko raksturo varas vertikāla struktūra, sabiedrisko institūciju iznīcināšana, tiesisko institūciju noniecināšana, stiprinot varas struktūras un ignorējot cilvēktiesības un pamatbrīvības".

"Politika "vāji reģioni – spēcīgs centrs", visticamāk, turpināsies ar mērķi stiprināt teritoriāli administratīvo centralizāciju un samazināt federācijas subjektu skaitu. Lai gan šīs izmaiņas tiks prezentētas kā valdības struktūras un darba efektivitātes uzlabošana, varētu būt grūti izvairīties no etniskā saspīlējuma. Ziemeļkaukāzs, Tatarstāna un Jakutija varētu būt īpaši jutīgi reģioni pret šādām pārmaiņām," teikts Lietuvas Aizsardzības ministrijas dokumentā.

Tajā arī apgalvots, ka pagaidām nav skaidrs, vai pilsoniskā sabiedrība spēs stiprināt savas pozīcijas Krievijā, jo pašreiz ar esošo režīmu neapmierinātajiem cilvēkiem "nav konsekventa redzējuma, ir dažādi viedokļi par to, ko viņi vēlas no valdības. Viņiem arī nav skaidru līderu".

Lietuvas Aizsardzības ministrijas ekspertu aplēses liecina, ka Krievijas iedzīvotāju skaits līdz 2030.gadam samazināsies no pašreizējiem 140 miljoniem līdz 130 miljoniem, kā arī Krieviju skars sabiedrības novecošanās. Viens no veidiem, kā kompensēt iedzīvotāju skaita samazināšanos Krievijā, būs imigrācija, un lielākā daļa imigrantu šajā valstī ieradīsies no Ķīnas un Vidusāzijas valstīm. Tālie Austrumi arī kļūs par Krievijas problēmu, jo Ķīnas iedzīvotāji legāli vai nelegāli pārņems reģionu, norādīts ziņojumā.

"Domājams, ka Krievijas Tālo Austrumu sinofikācija pētījumā aplūkotajā laika periodā palielināsies un ķīnieši kļūs par dominējošo tautību Krievijas Tālo Austrumu reģionā. Tā kā Krievijai nav pieredzes imigrantu integrācijā, tai draud nacionālisms, sociālie nemieri un nacionālistisko partiju ietekmes pieaugums," klāstīts Lietuvas Aizsardzības ministrijas ekspertu sagatavotajā ziņojumā par situāciju pasaulē līdz 2030.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!