Foto: PantherMedia/Scanpix
Visaktīvāk un agresīvāk pret Lietuvu darbojas Krievijas Federācijas izlūkdienesti un drošības dienesti, cita starpā cenšoties ietekmēt Lietuvas iekšējos procesus, teikts Lietuvas Valsts drošības dienesta (VDD) gada pārskatā, kas publicēts VDD interneta vietnē.

Paredzams, ka saistībā ar gaidāmo Lietuvas prezidentūru Eiropas Savienībā (ES) vēl vairāk pastiprināsies šo Krievijas dienestu un izpildvaras institūciju interese par ES apspriežamajiem jautājumiem un personām, kuras ar tiem strādā.

Draudus Lietuvas nacionālajai drošībai rada ārvalstu, īpaši Krievijas, centieni ietekmēt Lietuvas iekšējos procesus - kurināt etniskās un politiskās nesaskaņas, mazināt mazākumtautību kopienu integrāciju Lietuvas sabiedrībā, veicināt neuzticēšanos Lietuvas demokrātiskajai politiskajai sistēmai, atbalstīt noteiktus politiskos spēkus. Šīs darbības vērtējamas kā trešo valstu iejaukšanās Lietuvas iekšpolitiskajos procesos, norādīts pārskatā.

Tajā atzīts, ka Lietuva, neraugoties uz dalību NATO un ES, "atrodas sarežģītā reģionā, kur ne visas valstis pienācīgi respektē demokrātiskās vērtības, cilvēka tiesības un brīvības, nevēlas atzīt, ka citām valstīm ir tiesības īstenot patstāvīgu, savām interesēm un vērtībām atbilstošu ārpolitiku un iekšpolitiku".

Lietuvai nedraudzīgas valstis cenšas noniecināt Lietuvas suverenitāti, vēsturi, valdību un politiku un kavēt svarīgu enerģētikas projektu īstenošanu.

Izmantojot tehniskos līdzekļus un kontaktus ar cilvēkiem, tās cenšas vākt informāciju, veidot sakarus Lietuvas institūcijās un zināmos gadījumos mēģina ietekmēt Lietuvas valsts institūciju un uzņēmumu lēmumus.
Krievijas izlūkdienesti un drošības dienesti atbalsta arī Krievijas Federācijai labvēlīgas informācijas izplatīšanu, ietekmes grupu veidošanu, koordinēšanu un atbalstīšanu.

Līdz ar tradicionālajām metodēm pret Lietuvu tiek vērsta kiberspiegošana, Krievijas izlūkdienestu rīcībā ir arī tehniskie līdzekļi, kas ļauj kontrolēt tos interesējošo personu telefonsarunas Lietuvā.

VDD sadarbībā ar Aizsardzības ministriju identificējusi Lietuvas valsts iestāžu, uzņēmumu un privātpersonu datoros ārvalstīs radītu spiegošanai paredzētu datorvīrusu, kas izplatās ar ārējiem datu nesējiem un pa elektronisko pastu. Vīruss no inficētā datora pārsūta datus un paroles spiegošanas programmas operatoram, ļaujot no attāluma novērot un pārvaldīt inficēto datoru.

Pret Lietuvas interesēm vērsta arī daļa Baltkrievijas un citu valstu izlūkdienestu un drošības dienestu darbības. Vienas valstis cenšas vākt informāciju, ko vēlāk varētu izmantot politisku un ekonomisku lēmumu pieņemšanā, citas savukārt vairāk interesējas par informāciju, kas attiecas konkrēti uz tām.

Runājot par enerģētisko drošību, lielākos draudus Lietuvai rada joprojām pastāvošā tehniskā un ekonomiskā atkarība no vienīgā gāzes piegādātāja - Krievijas koncerna "Gazprom" un tā diktētajām gāzes cenām un piegādes noteikumiem. Neraugoties uz 2012.gadā veikto Lietuvas dabasgāzes sektora reformu, gāzes cenas un krājumu neveidošana joprojām Lietuvai ir visnotaļ aktuālas problēmas, atsaucoties uz VDD ziņojumu, raksta Lietuvas biznesa ziņu portāls "Vz.lt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!