Londonas rietumos dzīvojamajā augstceltnē "Grenfell Tower" īsi pirms plkst. 1 pēc vietējā laika izcēlies ugunsgrēks, kurš nakts laikā pārņēmis visus stāvus. Tiek ziņots par vismaz 74 cietušajiem, no tiem 20 kritiskā stāvoklī, kā arī daudziem bojāgājušajiem

Pagaidām BBC ziņo par vismaz sešiem mirušajiem, bet tiesībsargi brīdinājuši, ka bojāgājušo skaits, visticamāk, augs, glābējiem iekļūstot aizvien jaunos stāvos, kur tas pagaidām nav bijis iespējams.

Atsaucoties uz aculieciniekiem, mediji ziņo, ka no degošās 24 stāvu ēkas, kurā dzīvojuši 400 līdz 600 cilvēki, daudzi nav izkļuvuši laikus, bijuši redzami pie logiem un saukuši pēc palīdzības. Tiek ziņots arī par vairākiem, kuri izlekuši pa logu. Kāda sieviete pa logu izmetusi zīdaini, ziņo "Sky News".

Pagaidām nav iespējams pateikt, cik daudz mirušo varētu būt. Glābšanas darbi joprojām turpinoties, un tajos iesaistīti vairāk nekā 40 ugunsdzēsēju auto, tostarp 14 auto ar pacēlājiem evakuācijai.

Video tiešraide:

Iedzīvotāji ziņo, ka liela daļa palikuši dzīvokļos ne tikai tāpēc, ka ugunsnelaime izcēlusies naktī, bet arī tāpēc, ka agrāk mājas iemītniekiem ieteikts ārkārtas situācijās labāk palikt savos mājokļos. Daudzi par to varētu būt izšķīrušies arī tāpēc, ka kāpņu telpai cauri gājis gāzes pievads, kurš pats par sevi ugunsgrēka laikā rada apdraudējumu.

Vēl pērn iedzīvotāju aktīvistu grupa esot sūdzējusies par ēkas stāvokli, "Facebook" ziņojot par to, ka ēkai esot tikai viena izeja, kā arī ir ļoti ierobežota glābšanas dienestu piekļuve.

Sliktos drošības apstākļus apstiprina arī kāda mājas iedzīvotāja "Sky News" teiktais, ka viņa ģimene izglābusies tikai tādēļ, ka viņu piektā stāva dzīvoklim bijušas atvērtas durvis, kad ieradušies glābēji, liekot pamest ēku. Nekāda trauksmes signāla nav bijis.

Foto: AP/Scanpix

Izskanējušas spekulācijas, ka uguns tik ātri izplatījusies nesen notikušā kosmētiskā remonta dēļ, kura laikā ēkai uzlikts jauns, iespējams, labi degošs apšuvums. Arī agrāk ēkā bijuši ugunsgrēki, bet uguns vēl nekad nebija tik strauji izplatījusies.

Vairāki mājā dzīvojošie, kuri izglābušies, medijiem apliecinājuši, ka cietušos skaits būtu bijis daudz lielāks, ja nebūtu ramadāns jeb svētais mēnesis. Mājā dzīvojot daudz musulmaņu, kuri ugunsgrēka izcelšanās laikā vēl bijuši nomodā, jo atbilstoši tradīcijām vēl ēduši vakariņas.

Aculiecinieki ziņo, ka policija liek cilvēkiem pamest arī apkārtējos namus, baidoties par lielā karstuma radītajiem ugunsdrošības draudiem.

Aktieris un rakstnieks Tims Daunijs, kurš dzīvo aptuveni 600 metrus no "Grenfell Tower", ziņu aģentūrai AFP sacījis, ka, viņaprāt, ēka kuru katru mirkli var sabrukt. Arī raidorganizācijas BBC žurnālists no notikuma vietas ziņo, ka ugunsgrēks pārņēmis teju visu ēku un pastāv bažas, ka tā varētu sabrukt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!