Foto: stock.xchng
Eiropas Savienība (ES) nolēmusi tuvākajā laikā ierobežot nekontrolētu narkotiskās vielas nātrija tiopentāla eksportu, ko ASV izmanto nāvessoda izpildei, informē Vācijas mediji.

Saskaņā ar izdevuma "Süddeutsche Zeitung" ziņām, ASV vairs nevarēs Eiropas Savienības valstīs brīvi iepirkt šo vielu, kas ir galvenā nāvessodos izmantoto nāvējošo injekciju sastāvdaļa. No piektdienas nātrija tiopentālu Eiropas valstis varēs eksportēt tikai ar īpašu atļauju.

Nātrija tiopentālu plaši izmanto ķirurgijā kā narkotisku vielu. Taču 34 ASV štatos šīs vielas pārdozēšanu izmanto, lai izpildītu nāvessodu, un, kā informē "Süddeutsche Zeitung", jau vairākus mēnešus ASV izjūt šīs vielas deficītu, jo vienīgais ķimikālijas ražotājs ASV uzņēmums "Hospira" atteicies to ražot nāvessoda vajadzībām un izņēmis produkciju no tirgus.

Arī ASV varas iestāžu mēģinājumi iegādāties lielu daudzumu narkotikas Eiropā cietuši neveiksmi. Toreizējais Vācijas veselības ministrs Filips Roslers aicināja vācu ražotājus nesadarboties ar amerikāņiem. Tagad viņš ir kļuvis par ekonomikas ministru, un pieliek visas pūles, lai aizliegtu nātrija tiopentāla eksportu uz ASV ES līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!