Foto: AP/Scanpix
Alu sistēmā Meksikā zinātnieki atklājuši kristālos iesprostotas dzīvības formas, kuras varētu būt 50 000 gadu senas, raksta "The Guardian".

Senie mikrobi atklāti Meksikas pilsētas Naicas alu sistēmā. Tik ilgi mikrobiem izdevies izdzīvot, jo tie dzīvojoši uz tādiem minerāliem kā dzelzs un magnēzijs, medijam skaidroja NASA Astrobioloģijas institūta vadītāja Penelope Bostona.

"Tā ir super-dzīvība," teica Bostona, kura ar atklājumiem iepazīstināja Amerikas zinātnes attīstības asociācijas konferences apmeklētājus. Viņa uzsvēra, ka šīs radības ir kā laika mašīnas.

Atklājums ir kārtējais pierādījums mikrobu sīkstajai dzīvībai pat visskarbākajos Zemes apstākļos, vērtē "The Guardian".

Tomēr vispirms Bostonas prezentētā informācija jāapstiprina, jo, lai gan pētījumam veltīti deviņi gadi, atklājumi līdz šim nav publicēti zinātniskā žurnālā.

40 atklātie mikrobi un baktērijas ir tik neparastas, ka to tuvākie "radinieki" ģenētiski ir par 10% atšķirīgi. Proti, tikpat dažādi kā cilvēki un sēnes, skaidroja Bostona.

Naicas alas ir pamestas svina un cinka raktuves. Tās ir aptuveni 800 metru dziļas. Pirms urbuma izdarīšanas alu sistēma bija pilnībā noslēgta no ārpasaules. Daļa alas posmu ir tik karsti, ka zinātnieki īpašos tērpos tur varējuši strādāt vien 20 minūtes. Pēc tam viņi devušies atveldzēties uz "vēso" telpu, kur temperatūra bijusi 38 grādus pēc Celsija augsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!