Foto: AFP/Scanpix

Sadursmēs starp smagi bruņotiem bandītiem un Meksikas federālo policiju Mičoakanas štata sešās pilsētās nogalināti 22 cilvēki, otrdien paziņoja Iekšlietu ministrija.

Saskaņā ar pēdējām ziņām nogalināto vidū ir divi policisti un 20 noziedznieki. 15 cilvēki ir aizturēti, teikts ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Maijā Meksikas valdība paziņoja, ka Mičoakanā tiks saglabāta armijas klātbūtne, kamēr nebūs atjaunota kārtība un apslāpēts narkotiku tirgotāju karteļu savstarpējais karš.

Tobrīd uz šo štatu valsts rietumos bija nosūtīti 4000 sauszemes spēku karavīru un jūras kājnieku, kā arī 1000 federālo policistu.

Mičoakana bija pirmais štats uz kuru karaspēku nosūtīja toreizējais prezidents Felipe Kalderons, 2006.gadā uzsākot karu pret narkomafiju.

Taču banku kari pieņēmās tikai spēkā, un ar narkotiku tirdzniecību saistītās vardarbības upuru skaits līdz pagājušā gada decembrim, kad Kalderons atstāja prezidenta krēslu, sasniedza 70 000.

Šajā laikā Mičoakanā parādījās arī jauns narkomafijas kartelis - "Tempļa bruņinieki".

Iekšlietu ministrs Migels Angels Osorio Čongs paziņojis, ka jaunievēlētā prezidenta Enrikes Penas Njeto administrācijas stratēģija cīņā ar narkomafiju atšķiršoties no Kalderona metodēm. Tikšot nodrošināta vienota operāciju vadība, dažādo tiesībsargāšanas iestāžu darbības koordinēšana, plašāka izlūkošanas informācijas izmantošana un reģionu attīstības programmas.

Kopš decembra, kad Pena Njeto stājās amatā, ir uzsākta noziedzības prevencijas programma, taču prezidents uzsvēris, ka armija paliks vardarbības pārņemtajos štatos, kamēr slepkavību skaits nemazināsies.

Pēdējo mēnešu laikā parādījušās arī brīvprātīgo kārtības sargu vienības, kuras izveidojuši vietējie iedzīvotāji, kas vairs nevar paciest vispārējo vardarbību. Arī tās iesaistījušas sadursmēs ar "templiešiem".

Narkotiku tirgotāju bandas Mičoakanā darbojas jau desmitgadēm ilgi. Tur tiek audzētas gan opija magones, gan marihuānas kaņepes, kā arī darbojas pagrīdes laboratorijas sintētisko narkotiku ražošanai. Produkcija pēc tam kontrabandas ceļā tiek nogādāta ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!