Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olānds nākuši klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā brīdina, ka neatzīs 11. maijā notiekošos Ukrainas prokrievisko separātistu izsludinātos "referendumus" un norāda, ka 25. maijā paredzēto Ukrainas prezidenta vēlēšanu "izgāšanās" gadījumā pret Krieviju var tikt vērstas jaunas sankcijas.


Merkeles un Olānda paziņojumā Krievija mudināta nozīmīgi samazināt savu bruņoto spēku koncentrāciju pie Ukrainas robežas. "Delfi" jau ziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins šonedēļ paziņoja, ka Krievija sākusi atvilkt savus karavīrus no Ukrainas robežas. Tikmēr NATO lēš, ka pie Ukrainas robežas vēl arvien atrodas aptuveni 40 tūkstoši Krievijas karavīru.

"Ja Ukrainā nenotiks starptautiski atzītas prezidenta vēlēšanas, tas nenovēršami novedīs pie turpmākas situācijas destabilizācijas valstī," uzsvērts Merkeles un Olānda paziņojumā, kas izplatīts pēc Vācijas un Francijas līderu tikšanās.

Vienlaikus abi ietekmīgie politiķi arī aicinājuši Ukrainas valdību pirms 25. maijā paredzētajām vēlēšanām atturēties no militāra spēka lietošanas pret separātistiem, izņemot gadījumus, kad spēka lietošana uzskatāma par "samērīgu" soli, lai aizsargātu iedzīvotājus vai īpašumu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!