Foto: Reuters/Scanpix

Izmeklētāji joprojām gaida informāciju no Krievijas par Malaizijas lidsabiedrības "Malaysian Airlines" pasažieru reisa MH17 lidmašīnu "Boeing 777", kas Ukrainā tika notriekta 2014. gada jūlijā, sestdien ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Izmeklētāji norādījuši, ka tie vēlas saņemt informāciju par pretgaisa aizsardzības sistēmu "Buk", kas bija izmantota lidmašīnas notriekšanā.

Kā vēsta BBC, šī izmeklēšana notiek ļoti gausi un lēni, tāpēc arī nākamie rezultāti par lidmašīnas notriekšanu tiks publicēti tikai pēc vasaras beigām. Aviokatatrofas izmeklētāji mēģinās izdarīt un palielināt spiedienu uz Krieviju, lai tie sniegtu informāciju ātrāk, norāda BBC.

Izmeklētāji no Holandes savā paziņojumā jau uzsvēruši, ka Krievijai lūgusi vairākus pieprasījumus informācijas atklāšanā, bet joprojām atbilde no Maskavas nav sagaidīta. Tāpat izmeklētāji norādījuši, ka pat tiesu medicīnas slēdzieni no Krievijas aizņēmuši vairāk laika nekā gaidīts.

BBC, atsaucoties uz izmeklētājiem, norāda, ka rudenī tiks publicēta informācija par pretgaisa aizsardzības sistēmas "Buk" precīzu palaišanas vietu un tā izmantošanu lidmašīnas aviokatastrofā.

Ziņots, ka Malaizijas lidsabiedrības "Malaysian Airlines" pasažieru reisa MH17 lidmašīna "Boeing 777" 2014. gada jūlijā bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, kad tā avarēja prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas teritorijā.

Visi 298 uz klāja esošie cilvēki, tostarp 196 nīderlandieši, gāja bojā. Rietumi un Ukraina notikušajā uzreiz vainoja prokremliskos nemierniekus, kuri lidaparātu notriekuši ar Krievijas piegādātu pretgaisa aizsardzības sistēmu "Buk".

Tikmēr Maskava, kas atbalsta un apbruņo kaujiniekus, savu un kaujinieku vainu kategoriski noliedza, notikušajā vainojot Kijevu.

2015. gadā Maskava arī bloķēja ANO Drošības padomes rezolūciju par starptautiska tribunāla izveidi MH17 notriekšanas lietā.

Jau vēstīts, starptautiskajā izmeklēšanā oktobrī noskaidrots, ka lidmašīna notriekta ar Krievijā ražotu raķeti BUK, kas izšauta no Maskavas atbalstīto kaujinieku teritorijas, tomēr skaidri nepasakot, kas ir atbildīgs par raķetes izšaušanu.

Ukraina un rietumvalstis uzskata, ka raķeti izšāvuši Krievijas karavīri vai arī Krievijas atbalstītie kaujinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!