Foto: AFP/Scanpix
Slimnīcā Maskavā svētdien 61 gada vecumā miris Abhāzijas prezidents Sergejs Bagapšs, paziņoja šīs separātiskās republikas amatpersonas.

Bagapšam 21.maijā Krievijas un Francijas ķirurgi veica plaušas operāciju, kuru sākumā raksturoja kā veiksmīgu. Taču pēdējās trīs diennaktis Bagapšs pavadīja reanimācijā, pieslēgts pie mākslīgās elpināšanas aparāta. Ārsti noliedza, ka Bagapšam bijis vēzis.

Bagapšs, kurš pēc specialitātes ir agronoms, padomju laikā veidoja karjeru komjaunatnē un 1979.gadā kļuva par komjaunatnes Abhāzijas organizācijas pirmo sekretāru, vēlāk strādāja vadošos amatos Abhāzijas Očamčiras rajonā un Abhāzijas Ministru padomē. No 1997. līdz 1999.gadam bija Abhāzijas premjerministrs, no 1999. līdz 2004.gadam vadīja Abhāzijas enerģētikas kompāniju "Černomorenergo".

2004.gadā Bagapšs uzvarēja Abhāzijas prezidenta vēlēšanās un stājās amatā 2005.gada janvārī. 2009.gadā viņš tika ievēlēts uz otru termiņu.

Dienvidosetija un Abhāzija 90.gadu sākumā pasludināja neatkarību no Gruzijas, tomēr tās par neatkarīgām valstīm pēc 2008.gada Krievijas un Gruzijas militārā konflikta atzinušas tikai Krievija, Nauru, Nikaragva un Venecuēla. Gruzija abas separātiskās republikas joprojām uzskata par neatņemamu savas teritorijas sastāvdaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!