NATO savas dalībvalstis iepazīstinājusi ar sīku karti, kurā norādītas vietas Bosnijā, kur lietoti daļēji sadalītā urāna lādiņi, otrdien informēja Itālijas Ārlietu ministrija. Vēstulē, ko nosūtījis NATO ģenerālsekretārs Džordžs Robertsons, NATO min 19 apvidus, kurus bombardējusi alianse.
Uzskaitīti arī bombardētie mērķi.

1994.gadā no augusta līdz septembrim bombardēti divi apvidi, bet pārējie 17 - tajā pašā laika posmā 1995.gadā. Itālijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis sacīja, ka viņam nav konkrētākas informācijas par bombardētajām vietām.

Robertsona vēstule nosūtīta arī īpašajai komisijai, ko NATO pagājušajā nedēļā izveidoja, lai izmeklētu sadalītā urāna munīcijas lietošanu.

NATO rīcība bija "ļoti efektīva un ļoti pretimnākoša", teica ministrijas pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms. "Tas ir nozīmīgs pirmais solis, atbildot uz Itālijas prasību par daļēji sadalītā urāna lietojumu Balkānos".

Itālija pieprasījusi NATO sniegt pilnīgu informāciju par daļēji sadalītā urāna munīcijas izmantošanu Bosnijā un Kosovā, jo Eiropā pieaug bažas par šo lādiņu iespējamo negatīvo ietekmi uz cilvēku veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!