Foto: AFP/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs intervijā "Eho Moskvi" atklāja, ka alianse nevēlas cīkstēties ar Krieviju un nonākt aukstā kara priekšā.

"Krievija ar spēku ir mainījusi nacionālās robežas, un ar to pašu spēku turpina  tās mainīt. Tas sadragā iespējas ar Krieviju veidot attiecības, kurās mēs esam ieinteresēti," paziņoja Stoltenbergs.

Viņš piebilda, ka NATO nevēlas nonākt ar Krieviju aukstā kara situācijā.

"Mēs esam ieinteresēti sadarbībā, konstruktīvās attiecībās ar Krieviju. Taču problēma ir tāda, ka tas jāgrib arī Krievijai," norādīja ģenerālsekretārs. "Konstruktīvu attiecību un sadarbības pamatā ir savstarpēja cieņa. Savukārt minimālā cieņas izrādīšana ir cieņa pret robežām, teritoriālo vienotību un suverenitāti. Ja šie principi tiek pārkāpti, tad ir acīmredzami, ka arī turpmākā sadarbība ir apgrūtināta."

Stoltenbergs pauda cerību, ka Krievija "izdarīs pareizo izvēli". "Krievija patiešām var izvēlēties izolāciju un turpināt pārkāpt starptautiskās tiesības, un mēģināt ar spēku izmainīt oficiālās robežas, vai arī Krievija var nostāties uz sadarbības ceļa, ciešas sadarbības ar NATO, starptautisko sabiedrību, cienot citas valstis un cienot starptautiskās tiesības. Man, protams, gribētos, lai Krievija izvēlētos otro variantu," viņš sacīja.

Pēc Stoltenberga vārdiem, NATO soļi militārā potenciāla palielināšanā ir alianses "atbilde uz Krievijas darbībām, un tie veikti tīri aizsardzības nolūkā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!