Foto: RIA Novosti/Scanpix

Aizvadītajās brīvdienās no amata atkāpies Abhāzijas prezidents Aleksandrs Ankvabs – to viņš esot darījis, lai šajā de iure neatzītajā valstī saglabātu stabilitāti.

"Lai valstī saglabātu stabilitāti, saskaņā ar Abhāzijas Republikas konstitūcijas 65. pantu es atkāpjos no Abhāzijas Republikas prezidenta amata. Aicinu visus uz pilsoniska miera saglabāšanu un jaunu vēlēšanu sarīkošanu normālos apstākļos," teikts Ankvaba oficiālajā paziņojumā.

"27. maijā opozīcija sarīkoja mītiņu, pēc kuras, pielietojot spēku, tika ieņemta prezidenta administrācija, valdības ēka un nacionālā televīzija. Tās ir ieņemtas vēl joprojām," Krievijas mediji citē Ankvaba paziņojuma tekstu.

Pēc nu jau bijušā prezidenta vārdiem, valdība centusies veikt pārrunas ar opozīcijas spēkiem, ko vada Koordinācijas padome, taču kompromiss nav ticis atrasts.

"Es un mani kolēģi sapratām un saprotam, ka pretējai pusei nebija mērķa stabilitātes vārdā sasniegt vienošanos. Viņiem bija dotas tieši pretējas norādes," teicis Ankvabs.

Eksprezidents uzsver, ka viņam pats galvenais bija un paliek pilsoniskā miera saglabāšana valstī un asinsizliešanas novēršana.

Pēc viņa vārdiem, šāda iespēja šobrīd ir ārkārtīgi augsta, jo "par varu cīnās spēki, kuri nekā priekšā neapstāsies un savu ambīciju vārdā ir gatavi ziedot gan tautiešu dzīvības, gan pašu svarīgāko mūsu tautas ieguvumu - Abhāzijas brīvību".

Ankvabs atgādina arī to, ka pēdējais parlamenta lēmums, saskaņā ar kuru par Abhāzijas prezidenta pienākumu izpildītāju iecelts spīkeris Valērijs Bganba, neatbilst Abhāzijas Republikas konstitūcijai un likumdošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!