Īsi pēc pacelšanās no Soču lidostas, Krievijā, Melnajā jūrā iekritusi Aizsardzības ministrijas lidmašīna, ziņo BBC. Atbildīgie dienesti apstiprinājuši tās nogāšanos un atraduši vairāku cilvēku mirstīgās atliekas vēsta Kremļa medijs "RT".

Avārijas brīdī lidmašīna turpinājusi pacelšanos, un apkalpes locekļi nav ziņojuši par problēmām. Izmeklētāji nepieļauj terorakta iespējamību, jo tā ir militārā lidmašīna, un tiek pieļauti pilotu kļūmes vai tehniskas ķibeles gadījumi, vēsta Krievijas mediji.

Lidmašīnas atlūzas atrastas aptuveni pusotru kilometru no Melnās jūras krasta 50-70 metru dziļumā. Savukārt krastā uzietas pirmās pasažieru personīgās mantas, kā arī vairāku cilvēku mirstīgās atliekas, ziņo atbildīgie dienesti.

Krievija Ārlietu ministrija ziņo, ka uz pazudušā lidaparāta "Tu-154" klāja atradās 92 cilvēki, un skaidro, ka lidaparātā reģistrēti astoņi apkalpes locekļi un 84 pasažieri. Pilns pasažieru saraksts skatāms šeit. Tiek uzskatīts, ka visi gājuši bojā.

"Lielākā daļa pasažieru bijuši Krievijas bruņoto spēku kora jeb "Aleksandrova ansambļa" dalībnieki. Pavisam uz Sīriju divās lidmašīnās bija jādodas 90 kora dalībniekiem," vēsta "RT".

Līdzās mūziķiem uz klāja bijuši deviņi žurnālisti – pa trim no Krievijas armijas medija "Zvezda", "NTV" un "Pirmā kanāla".

Visi pasažieri devušies uz Sīriju, gatavojoties Ziemassvētku svinībām Hmeimimas Gaisa spēku bāzē.

Lidmašīnas avārijas iemesli pagaidām nav zināmi. Laikapstākļi aviācijas lidojumiem bijuši īpaši labvēlīgi, norāda aģentūra TASS.

Nokritušā lidaparāta un bojāgājušo meklēšanā iesaistīti 27 kuģi un ap 3000 cilvēku.

Trīs dzinēju lidaparāts "Tu-154" radīts pagājušā gadsimta 60. gados. Avarējušais modelis "Tu-154B-2" bija pielāgots līdz 180 cilvēku uzņemšanai un izmantots kopš 1983. gada, gaisā kopumā pavadot vairāk nekā 6689 stundas.

Pēdējo desmitgažu laikā avārijas ar cilvēku upuriem piedzīvojušas gandrīz 40 šī modeļa lidmašīnas. Lielākoties tās notikušas pilota pieļautu kļūdu vai pārāk sliktas uzturēšanas dēļ. Viena no skaļāk izskanējušajām traģēdijām notika 2010. gadā, kad pie Smoļenskas Krievijā avarēja Polijas Gaisa spēku lidmašīna, paņemot 96 cilvēku, tostarp Polijas prezidenta, dzīvības.

Patlaban ikdienā pasaulē joprojām tiek izmantotas aptuveni 50 šī modeļa lidmašīnas. Krievijas Gaisa spēkiem ir lielākā to flote, norāda "RT".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!