Foto: AFP/Scanpix

Trīs mēnešus ilgo Krievijas gaisa triecienu rezultātā Sīrijā ir gājis bojā 2371 cilvēks, trešā daļa no tiem ir bijuši civiliedzīvotāji, trešdien paziņoja Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" ("Syrian Observatory for Human Rights").

Šīs organizācijas rīcībā esošie dati liecina, ka Krievijas uzlidojumos līdz šim ir nogalināts 2371 cilvēks, tai skaitā 792 civiliedzīvotāji, no kuriem 180 ir bijuši bērni.

Krievijas gaisa triecienos ir nogalināti 655 džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujinieki, kā arī 924 opozīcijas kaujinieki, kuru vidū ir gan ASV atbalstītās grupas, gan arī ar teroristu grupējumu "Al Qaeda" saistītā "Nusras fronte" un citas nemiernieku grupas.

"Sīrijas Cilvēktiesību observatorijai" Sīrijā ir plašs ziņotāju tīkls, un tā savus aprēķinus balstīja, ņemot vērā Krievijas lidmašīnu tipu un to izmantoto munīciju.

Krievija ir saskārusies ar asu cilvēktiesību organizāciju kritiku par tās gaisa triecieniem Sīrijā. "Amnesty International" pagājušajā nedēļā ziņoja, ka Krievijas gaisa triecienos Sīrijā kopš to sākuma 30. septembrī ir gājuši bojā vairāki simti civiliedzīvotāju, un tie varētu būt uzskatāmi par kara noziegumiem.

Krievija ir noraidījusi dažādu organizāciju paziņojumus, ka tās gaisa triecienos bojā ir gājuši simtiem civiliedzīvotāju.

Krievija uzstāj, ka tās operācija Sīrijā ir vērsta pret teroristiem un, ka tā cenšas aizsargāt civiliedzīvotājus, kā arī sadarbībā ar ASV un ANO mēģina panākt kara izbeigšanu Sīrijā sarunu ceļā.

ASV Valsts departaments trešdien paziņoja, ka Krievijas triecienos Sīrijā ir nogalināti simtiem civiliedzīvotāju.

"Krievijas gaisa triecienos Sīrijā ir nogalināti simtiem civiliedzīvotāju, ieskaitot pirmās palīdzības sniedzējus, un ir trāpīts medicīnas iestādēm, skolām un tirgiem," sacīja Valsts departamenta preses sekretārs Marks Touners, atsaucoties uz "uzticamu cilvēktiesību organizāciju" ziņojumiem.

Viņš piebilda, ka oktobrī un novembra pirmajā pusē vairāk nekā 130 tūkstoši sīriešu bija spiesti atstāt savas mājas, un tas daļēji noticis tāpēc, ka Krievija pastiprinājusi bombardēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!