Foto: AP/Scanpix

ASV prezidentam Barakam Obama trešdien bijusi telefonsaruna ar Turcijas kolēģi Redžepu Tajipu Erdoganu, un tās gaitā viņš Turcijas līderi mudinājis uz ciešāku sadarbību cīņā pret džihādistu grupējumu "Daesh", pavēstīja Baltais nams.

"Obama norādīja, ka ir nepieciešama ciešāka sadarbība starp ASV un Turciju, lai turpinātu attīstību, balstoties šajos panākumos, un vērstu konsekventu spiedienu pret "Islāma valsti" Sīrijā, un samazinātu draudus ASV, Turcijā un citur," teikts paziņojumā.

ASV prezidents arī mudinājis uz intensīvāku dialogu par "atbilstošāko līmeni un formu Turcijas dalībai cīņai pret "Daesh" izveidotās koalīcijas operācijās Irākā". Obama un Erdogans bijuši vienisprātis jautājumā par "stingru atbalstu Irākas teritoriālajai vienotībai"," teikts paziņojumā.

Tas, ka Turcija izvietojusi savu karaspēku Irākas ziemeļos, un Ankaras apgalvojumi, ka tai ir zināma loma Mosulas operācijā, izraisījuši asu vārdu apmaiņu ar Irākas valdību, turklāt rada galvassāpes Vašingtonai, kas cenšas uzturēt vienprātību abu savu sabiedroto starpā.

Turcija 19.oktobrī Sīrijā atsāka uzlidojumus ASV atbalstītajiem Sīrijas kurdu karotājiem, bet trešdien Erdogans draudēja padzīt Sīrijas kurdu kaujiniekus no stratēģiski svarīgās Sīrijas ziemeļu pilsētas Menbižas, kuru kurdi tikai augustā atkaroja "Daesh".

ASV Sīrijas kurdu karotājus uzskata par visefektīvāko spēku cīņā pret "Islāma valsti" Sīrijā. Pret Sīrijas kurdiem veikto Turcijas uzbrukumu dēļ ASV un to NATO sabiedroto attiecības ar Turciju saglabājas saspīlētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!