Foto: AFP/Scanpix

Trešdien savu pirmo oficiālo vizīti Izraēlā sāk ASV prezidents Baraks Obama, vēsta raidsabiedrība CNN. Sagaidāms, ka sarunu galvenās tēmas būs Irānas kodolprogramma, Sīrijas nemieri un IzraēlasPalestīnas konflikts.

Tūrē pa Tuvajiem Austrumiem prezidents apmeklēs arī palestīniešu Rietumkrastu un Jordāniju.

Obamas pirmā pieturvieta Izraēlā būs pretgaisa aizsardzības sistēmas "Dzelzs kupols" palaišanas iekārta Telavivā. Izraēlas izstrādātā un ASV finansētās aizsardzības sistēmas baterija pilsētā izvietota novembrī, kad uzliesmoja Izraēlas un Gazas joslas grupējuma "Hamas" cīņas.

Pēc tam Obama dosies uz Jeruzalemi, kur tiksies ar Izraēlas prezidentu Šimonu Peresu un premjeru Benjaminu Netanjahu. Sarunu galvenais temats, domājams, būs Irānas kodolprogrammas jautājums.

Izraēla ir nobažījusies, ka Irāna jau tuvākajā laikā varētu iegūt kodolieročus, un jau iepriekš ir izteikusies, ka problēmas risinājums drīz vien varētu būt tikai militārs trieciens islāma valsts kodolobjektiem.

Obama pagājušajā nedēļā norādīja, ka Teherānai varētu būt nepieciešams vēl vismaz gads, līdz tā spēs radīt kodolieročus. Prezidents arī neizslēdza militāras iejaukšanās iespēju, ja problēmu neizdotos atrisināt diplomātiskā ceļā.

Baltā nama pārstāvji norāda, ka Omaba uz Izraēlu nedodas ar jaunu Izraēlas – Palestīnas miera iniciatīvu. Prezidents galvenokārt gribot pārliecināties par Netanjahu un palestīniešu līdera Mahmuda Abasa gatavību atsākt miera sarunas.

Pēdējās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka 46% amerikāņu Izraēlu uzskata par ASV sabiedroto. 33% aptaujāto atbildēja, ka Izraēla nav sabiedrotā, bet ir draudzīga. Tikai astoņi procenti atbildēja, ka uzskata Izraēlu par nedraudzīgu valsti, bet seši procenti par ienaidnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!