Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama un Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien G8 valstu samitā Ziemeļīrijā norādījuši uz būtiskām domstarpībām Sīrijas jautājumā, tomēr viņi vienojušies turpināt strādāt, lai Ženēvā sarīkotu Sīrijas miera konferenci, vēsta BBC.

Pēc tikšanās abu lielvalstu prezidenti apliecinājuši, ka, lai arī Sīrijas konfliktā tās atbalsta pretējās puses, abiem ir kopīgs mērķis - apturēt vardarbību Sīrijā.

"Mēs esam vienoti mūs kopīgajos centienos apturēt vardarbību Sīrijā, apturēt upuru skaita pieaugumu un darīt to ar miermīlīgiem līdzekļiem, ieskaitot Ženēvas sarunas," sacīja Putins.

Savukārt Obama norādījis, ka viņi abi ar Putinu devuši rīkojumus savām komandām turpināt centienus ar mērķi sarīkot Sīrijas miera konferenci Šveicē, Ženēvā, vēsta BBC.

ASV un Krievijas prezidenti arī pauda optimismu par Irānu, ņemot vērā tur notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātus.

"Lielā astotnieka" jeb G8 samitā, kas pirmdien sākās Ziemeļīrijā, konflikts Sīrijā ir galvenais apspriežamais temats.

Valstu līderi divu dienu laikā plāno apspriest vairākus svarīgus ar starptautisko drošību un ekonomiku saistītus jautājumus, bet tiek lēsts, ka galvenais sarunu temats būs konflikts Sīrijā.

Sanāksmes namatēvs Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons sacījis, ka viņš vēlētos, lai "mēs varētu viens otram ieskatīties acīs, pārvarēt savstarpējās nesaskaņas un šķēršļus, lai kopīgi risinātu problēmas, ar kurām saskaramies".

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus, un tajā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 93 000 cilvēku, arī vismaz 6500 bērnu, liecina jaunākie dati, kurus atklātībai nodevis ANO cilvēktiesību birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!