Foto: AP/Scanpix/LETA
Karoga pacelšanas ceremonijas laikā pirmdien Filipīnās nošauts Tanavanas pilsētas mērs, kurš guvis pretrunīgu vērtējumu un atpazīstamību ar savu praksi vest gājienā pa pilsētas ielām aizdomās par narkotiku noziegumiem arestētos cilvēkus, vēsta raidsabiedrība CNN.

Mērs Antonio Halili nogalināts ar vienu šāvienu krūtīs ceremonijas laikā pie pilsētas halles. Sākotnējā informācija liecina, ka nezināmais uzbrucējs šāvis no attāluma ar lielas jaudas ieroci, izmantojot 7,62 vai 5,56 kalibra lodes, paziņoja policija.

Slepkavības brīdī mērs kopā ar darbiniekiem stāvēja un dziedāja Filipīnu himnu. Kāda ierēdņa filmētā videoierakstā no notikuma vietas dzirdams šāviens un tam sekojošā panika.

Mēra apsardze atklājusi pretuguni, ziņo Filipīnu ziņu aģentūra PNA. Mērs pirms tam esot saņēmis nāves draudus par savu noziedzības apkarošanas kampaņu, aģentūrai pastāstīja video autors Gerijs Laresma.

Halili pasludināts par mirušu slimnīcā mazāk nekā stundu pēc uzbrukuma. Slepkavības izmeklēšanai piesaistīta reģionālā speciālo uzdevumu grupa, CNN Filipīnu dienestam atklāja nacionālās policijas priekšnieks Oskars Albajalde. Aizdomās turēto noziedznieku parādes tiek izskatīts kā viens no iespējamiem atentāta motīviem.

Halili atpazīstamību Filipīnās iemantoja prezidenta Rodrigo Dutertes kara pret narkotiku noziegumiem laikā. Šajā bēdīgi slavenajā un pretrunīgi vērtētajā kampaņā ir nogalināti tūkstošiem aizdomās turēti narkotiku lietotāji un dīleri.

Halili sevi identificēja ar Duterti, paužot atbalstu viņa politikai. "Viņi sauc mani par "Batangas Duterti [province, kurā atrodas Tanavana]," Halili 2016. gadā pauda intervijā CNN.

Halili savu vārdu gan bija nostiprinājis vēl pirms Dutertes nākšanas pie varas. Savu narkotiku apkarošanas politiku viņš sāka 2014. gadā, izveidojot 70 valdības darbinieku lielu "noziedzības apkarošanas grupu", kas tērpti melnās drēbēs, daži ar saviem privātajiem ieročiem, patrulēja ielās, skaidro CNN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!