Foto: AFP/Scanpix

Nopietnāko uzbrukumu kopš Otrā pasaules kara beigām Francijā ir sarīkojis islāmistu grupējums "Islāma valsts" (IS), sestdien paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands, solot dot prettriecienu teroristiem. Par to vēsta aģentūra AP.

Uzbrukumos, kas gandrīz vienlaicīgi piektdienas vakarā notikuši koncertzālē, stadionā un kafejnīcās, gājuši bojā 127 cilvēki, pēc ārkārtas drošībnieku sanāksmes sestdien paziņoja prezidents.

Radikālo islāmistu grupējuma "Islāma valsts" biedri sestdien izplatītā oficiālā paziņojumā arī paši uzņēmušies atbildību par Parīzē notikušajiem teroraktiem, vēsta aģentūra AP.

"Astoņi brāļi, bruņoti ar ar sprāgstvielu jostām un triecienšautenēm" veica "svētīgo uzbrukumu krustnešu Francijai," teikts paziņojumā.

Uzbrukums esot plānots un vadīts no ārzemēm, bet izpildītāji bijuši vietējie, liecina Olanda teiktais.


Francijas līderis arī izsludināja valstī trīs dienu ilgas sēras un augstāko trauksmes līmeni drošības iestādēs, ziņo AP.

"Islāma valsts" ir sunnītu musulmaņu kaujinieku grupējums, kas kontrolē plašas teritorijas Irākā un Sīrijā. IS kaujinieki ir izcēlušies ar īpašu brutalitāti un nežēlību, tostarp par ķīlniekiem Sīrijā un Irākā sagrābto cilvēku nogalināšanu, kas bieži tiek veikta kameras priekšā.

Vēstīts, ka Francijā ir izsludināts ārkārtas stāvoklis un slēgtas robežas, pēc tam, kad piektdien Parīzē spridzināšanas un šaušanas uzbrukumos nogalināti vismaz 127 cilvēki.

Ziņas par bojāgājušajiem gan regulāri mainās un tiek papildinātas, un atšķiras dažādos medijos, variējot no "vismaz 120" līdz pat "vismaz 153".

Vairāk nekā 100 cilvēku gājuši bojā Bataklana koncertzālē Parīzes centrā. Uzbrucēji, kas aukstasinīgi šāvuši cilvēkus, koncertzālē sagrāba arī ķīlniekus. Teroristi gājuši bojā, kad zālē iebruka policija.


Vairāki desmiti gāja bojā sprādzienos pie "Stade de France" stadiona, kur notika Francijas un Vācijas futbola spēle, un šaušanas uzbrukumos pilsētas restorānos. Uzbrukumi pavisam notikuši sešās vietās.

Sestdien Francijas amatpersonas ziņo par astoņiem bojāgājušiem teroristiem – septiņi uzspridzinājušies, bet vienu nogalinājusi policija, ziņo mediji.

Par piektdienas notikumiem Parīzē teksta tiešraides arhīvā var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!