Foto: Reuters/Scanpix

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, reaģējot uz Budapeštā notiekošiem protestiem pret jauniem likumiem augstākās izglītības un nevalstisko organizāciju jomās, sestdien paziņoja, ka šie protesti ir "sekundāri konflikta placdarmi" salīdzinājumā ar viņa cīņu pret imigrāciju.

Budapeštā sestdien apmēram 10 tūkstoši cilvēku atkal izgāja demonstrācijā, nosodot valdības vēršanos pret nevalstiskajām organizācijām (NVO) un augstākās izglītības likuma grozījumus, kas apdraud ASV miljardiera Džordža Sorosa dibinātās Centrāleiropas Universitātes (Central European University - CEU) pastāvēšanu.

Jaunais augstākās izglītības likums ir izprovocējis plašākos protestus Budapeštā kopš Orbāna un viņa partijas "Fidesz" nākšanas pie varas 2010. gadā. Protesti vērsti arī pret šomēnes parlamentā iesniegtu likumu, kas liks nevalstiskām organizācijām reģistrēties kā "ārzemju finansējuma organizācijām".

Orbāns intervijā valdību atbalstošam laikrakstam "Magyar Idok" nosauca starptautisko politiku par "konflikta placdarmu" un sacīja, ka "migrācija atrodas šī konflikta placdarma centrā".

"Sorosa universitāte, starptautisko lobija organizāciju caurspīdīgums (..) visi ir sekundāri konflikta placdarmi," teica premjers.

Orbāns nosauca pašreizējos protestus par "ģenerālmēģinājumu" vēlēšanu kampaņai pirms Ungārijas parlamenta vēlēšanām, kas ir gaidāmas 2018. gada sākumā.

"2018. gada vēlēšanas noteiks valsts likteni (..) vai būs valdība un parlaments, kas kalpo ungāru tautas interesēm, vai tādi, kas kalpo ārzemju interesēm," teica Orbāns savā intervijā.

Orbāns ir vairākkārt kritizējis 86 gadus veco Ungārijā dzimušo Sorosu par jaukšanos Centrāleiropas un Austrumeiropas lietās un mēģinājumos izpostīt kontinentu, atbalstot atvērtas robežas un imigrantiem labvēlīgu politiku.

Premjers arī kritizējis Sorosa atbalstu tādām nevalstiskajām organizācijām kā "Transparency International", kas, pēc Orbāna domām, cenšas pretlikumīgi ietekmēt Ungārijas valdību un politiku.

"[Soross] maksā vairākām lobija organizācijām, kas nomaskētas kā pilsoniskas grupas, lai apliecinātu pats savas intereses. Viņš uztur īstu tīklu ar saviem propagandistiem, saviem medijiem, simtiem cilvēku, un savu universitāti," sacīja Orbāns.

Ungārijas premjers, kopš 2015. gada īstenojot radikālu politiku imigrācijas ierobežošanai, ar to ir izpelnījies atzinību savā valstī, bet kritiku ārzemēs.

"Tie, kas sevi sauc par liberāļiem vai kreisajiem un tiek atbalstīti ar starptautisko spēku naudu, varu un tīkliem, kuru vadībā ir Soross, saka, ka pasākumu veikšana pret migrāciju ir nepareiza, nepraktiska vai amorāla," teica Orbāns.

"Pretstatā tam, mēs gribam aizsargāt Eiropas būtību, mēs negribam paralēlas sabiedrības, mēs negribam nomainīt mūsu iedzīvotājus, un mēs negribam aizstāt mūsu kristīgo civilizāciju ar cita veida civilizāciju," sacīja Ungārijas valdības vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!