Foto: AP/Scanpix
Vismaz deviņi cilvēki guvuši ievainojumus un 44 aizturēti Šarlotā, Ziemeļkarolīnas štatā, otro nakti pēc kārtas turpinoties vardarbīgiem protestiem pret kāda afroamerikāņa nošaušanu.

Viens cilvēks pēc sašaušanas trešdien joprojām ir kritiskā stāvoklī, pavēstīja Šarlotas policijas priekšnieks Kers Patnijs. Protestētāji laupīja veikalus un svieda akmeņus, pudeles un pirotehniku, bet policija viņu izklīdināšanai izmantoja asaru gāzi, gumijas lodes un apdullināšanas granātas.

Amatpersonas sākotnēji bija paziņojušas, ka sašauto cilvēku esot ievainojis civiliedzīvotājs, bet Patnijs atzina, ka to būtu varējis izdarīt policists.

Sadursmēs četri policisti guvuši dzīvību neapdraudošus ievainojumus.

Patnijs iepriekš informēja, ka protestos otrdienas vakarā tika ievainoti 16 policisti, kā arī vēl nezināms skaits civilpersonu.

Jau vēstīts, ka protesti Šarlotā izcēlās pēc tam, kad policists nošāva melnādaino Kītu Lamontu Skotu.

Reaģējot uz notiekošo, Ziemeļkarolīnas štata gubernators Pets Makrorijs trešdien izsludināja ārkārtas stāvokli.

Vietējie mediji ziņoja, ka policists Brentlijs Vinsons, kas nošāva 43 gadus veco Skotu, arī ir melnādainais. Viņš šobrīd atbrīvots no dienesta pienākumu pildīšanas un atrodas apmaksātā atvaļinājumā.

Vinsons bija to policistu vidū, kas meklēja kādu aizdomās turēto, kura arestam bija izsniegts orderis.

Policisti Skotu, kurš nebija meklējamā persona, pamanīja pie kādas mājas sēžam automobilī. Policisti apgalvo, ka Skotam bijis šaujamierocis, kura nēsāšanu vietējie likumi aizliedz.

Starp kārtības sargiem un Skotu izcēlās konflikts, kura laikā policisti jutuši, ka viņu dzīvības ir apdraudētas. Viņi atklājuši uguni, kā rezultātā Skots ticis nogalināts.

Tikmēr Skota tuvinieki apgalvo, ka Skotam neesot bijis šaujamierocis un ka tā vietā viņš esot rokā turējis grāmatu.

Policija ASV šogad aizturēšanas laikā nogalinājusi 214 melnādainos, liecina aktīvistu grupas "Mapping Police Violence" ("Policijas vardarbības attēlošana") dati. Policijas rīcībā šādas informācijas nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!