Foto: AFP/Scanpix

Pakistāna ir piekritusi Afganistānas miera sarunu organizētājiem atbrīvot vairākas ieslodzītas islāmistu kustības "Taliban" augsta ranga amatpersonas, lai veicinātu miera procesu, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Atbrīvojamo personu grupā ir bijušais "Taliban" valdības tieslietu ministrs Mulla Turabi un divas izlūkošanas dienesta amatpersonas, liecina BBC rīcībā esošā informācijas.

Pakistāna paziņoja, ka atbalsta Afganistānas miera centienus un ieslodzīto atbrīvošana ir taustāms pierādījums tam. Afgāņu amatpersonas to raksturo kā "pozitīvu žestu miera virzienā", vēsta BBC.

Svarīgi, ka vismaz pagaidām netiek atbrīvota "Taliban" otra augstākā persona Mulla Abduls Ghani Baradars, norāda BBC korespondents Islāmābādā.

Analītiķi norāda, ka šo ieslodzīto atbrīvošana ir nozīmīgs solis. Tiek izteikta cerība, ka atgriezušies mājās, "Taliban" nozīmīgie biedri iespaidos citus iesaistīties miera sarunās ar Afganistānas valdību.

Afganistānas valdība cenšas politiski atrisināt vairāk nekā desmit gadu ilgušo konfliktu ar "Taliban" un cer, ka atbrīvotās amatpersonas nodrošinās kontaktus ar citiem nemiernieku pārstāvjiem.

Radiālo islāmistu kustība "Taliban" pārvaldīja lielu daļu Afganistānas un tās galvaspilsētu Kabulu no 1996. līdz 2001. gadam, kad to gāza ASV vadīts militārs iebrukums valstī.

2001. gada decembrī tika izveidoti NATO vadīti Starptautiskie Drošības atbalsta spēki (ISAF), kas Afganistānā atrodas joprojām, bet jau pērn tie sāka nodot atbildību par drošību afgāņu rokās vairākās provincēs, bet pilnīga starptautisko spēku izvešana no Afganistānas paredzēta līdz 2014.gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!