Foto: AFP/Scanpix

Pakistānas kara tiesa piespriedusi nāvessodu 13 kaujiniekiem, kas atzīti par vainīgiem ar terorismu saistītos noziegumos, kuru skaitā ir arī 2013.gadā notikušais uzbrukums ārvalstu alpīnistiem Nanga Parbata kalna bāzes nometnē, kurā tika nogalināti desmit alpīnisti un pakistāniešu gids.

Par šo uzbrukumu, kas šokēja pasaules sabiedrību un satricināja Pakistānas tūrisma nozari, notiesāts uz nāvi talibu grupējuma "Tehreek-e-Taliban Pakistan" (TTP) kaujinieks Irfans Ulla.

Bāzes nometnei, kas ierīkota ceļā uz Pakistānas otro augstāko virsotni, 2013. gada 23. jūnijā uzbruka policijas formastērpos pārģērbušies kaujinieki, nogalinot trīs ukraiņus, divus slovākus, vienu lietuvieti, vienu nepālieti, divus Ķīnas pilsoņus, vienu alpīnistu ar ASV un Ķīnas pilsonību un pakistāniešu gidu.

Līdz ar citiem dzīvību šajā uzbrukumā zaudēja pieredzējušais 44 gadus vecais lietuviešu alpīnists Ernests Markšaitis.

Atbildību par uzbrukumu Nanga Parbata bāzes nometnei uzņēmās Pakistānas talibi, paziņojot, ka tā ir atriebība par ASV bezpilota lidaparātu uzbrukumiem pret "Taliban" un "Al Qaeda" kaujiniekiem.

Pārējie 12 notiesātie atzīti par vainīgiem dažādos smagos noziegumos, tai skaitā uzbrukumos skolām, lidostai, drošības dienestu darbinieku un civiliedzīvotāju nogalināšanā un helikopteru notriekšanā.

Kopš Pakistāna 2014. gada decembrī atcēla sešus gadus ilgušo moratoriju nāvessodiem, šai valstī jau izpildīts nāvessods pakarot vairāk nekā 300 notiesātajiem. Liela daļa no viņiem tiesāti slēgtās kara tiesas prāvās, kas tiek kritizētas par neatbilstību taisnīgas tiesas principiem.

Lēmums par moratorija atcelšanu tika pieņemts drīz pēc tam, kad talibu kaujinieki kādā Pešavaras skolā nogalināja vairāk nekā 150 cilvēkus, galvenokārt bērnus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!