Foto: EPA/LETA

Viens no aizdomās turētajiem Adams Osmajevs par atentāta gatavošanu pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ir atsaucis savu atzīšanos, apgalvojot, ka viņu spīdzināja, ceturtdien tiesā Ukrainas dienvidu pilsētā Odesā paziņoja Osmajevs.

Tiesā Osmajevs teica, ka "atzīšanās tika saņemta fiziska un psiholoģiska spiediena dēļ, ko tiesībsargājošās institūcijas uz mani izdarīja kopš aizturēšanas brīža".

Apsūdzētais paziņoja, ka ir uzrakstījis iesniegumu par savas atzīšanās atsaukšanu, un pieprasīja varas iestādēm izmeklēt spīdzināšanas gadījumus.

Atsevišķā sūdzībā Odesas rajona prokuroram Osmajevs apsūdzējis Ukrainas valsts drošības dienesta darbiniekus par viņa sišanu un spārdīšanu, plastmasas maisa uzvilkšanu viņam galvā un sazāļošanu ar narkotiskajām vielām. Visas apsūdzības drošības dienesta darbiniekiem viņš pauž saistībā ar 2012.gada 4.februāri ‒ dienu, kad viņu aizturēja.

Osmajevs norādījis, ka pēc piekaušanas spēcīgo sāpju dēļ nav spējis piecelties vairākus mēnešus.

Viņš arī apgalvoja, ka nopratināšanas laikā pret viņu izdarīja spiedienu un teica, ka turpinās sist, ja viņš neatzīsies, ka plānoja nogalināt Putinu un čečenu līderi Ramzanu Kadirovu.

Ukrainas valsts drošības dienests SBU atteicās komentēt Osmajeva apsūdzības.

Otru lietā aizturēto – Kazahstānas pilsoni Iļju Pjanzinu – Ukraina pērn augustā izdeva Krievijai.

Par plānu sarīkot bumbas sprādzienu pret Putina autokortežu Krievijas telekanāli ziņoja februārī tikai dažas dienas pirms 4.marta vēlēšanām, kurās Putins, kurš tolaik bija premjerministrs, tika atkal ievēlēts par prezidentu. Kritiķi pauda viedokli, ka stāsts par atentāta mēģinājumu pret Putinu ir mēģinājums vairot viņam atbalstu pirms vēlēšanām.

Tika vēstīts, ka čečens Osmajevs esot bijis sazvērestības līderis. Viņš lūdza Eiropas Cilvēktiesību tiesu (ECT) dot slēdzienu par Krievijas izdošanas lūguma likumību, un viņa prasība tika apmierināta.

Februārī Krievijas telekanālu parādītajā sižetā Osmajevs un Pjanzins sacīja, ka viņi čečenu kaujinieku komandiera Doku Umarova uzdevumā Odesā esot gatavojuši šo atentātu un plānojuši to īstenot Maskavā pēc prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!