Foto: AFP/Scanpix
Par Somijas eiroskeptiķu partijas "Somi" priekšsēdētāju ievēlēts stingrās līnijas piekritējs Jusi Halaaho, un tādējādi sagaidāms, ka partija turpmāk īstenos nacionālistiskāku politiku, apdraudot pastāvošo centriski labējo koalīciju.

Par Halaaho kandidatūru balsoja 949 jeb 56% no 1845 partijas kongresa delegātiem, kamēr mērenāko Sampo Terho atbalstīja 629 delegāti jeb 37%.

Līdz šim partiju vadīja ārlietu ministrs Timo Soini, kurš tās priekšsēdētāja krēslā atradies 20 gadus.

46 gadus vecais Hallaaho, kas šobrīd ir Eiropas Parlamenta (EP) deputāts, iestājas par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Eiroskeptiķu partija, kas iepriekš bija pazīstama ar nosaukumu "Īstie somi", pievienojoties valdošajai koalīcijai, mīkstināja savu iepriekšējo kursu, taču tā rezultātā tā zaudējusi daļas savu vēlētāju atbalstu.

2015.gada parlamenta vēlēšanās "Somi" ieguva 17,7% balsu, taču saskaņā ar neseno aptauju februārī partiju atbalstīja vairs tikai 8,4% vēlētāju.

"Ja mēs vēlamies atgūt vēlētāju uzticību, mums lietas jādara citādi un labāk nekā līdz šim," uzstājoties Jiveskilē notiekošajā kongresā, uzsvēra Hallaaho.

"Mums šodien jābūt agresīvākiem un saprotamākiem un galdā jāliek tie jautājumi, kas mūs atšķir no citām partijām," piebilda jaunais partijas līderis.

Viņš paziņoja, ka izdarīs spiedienu uz koalīcijas partneriem, lai panāktu stingrākas imigrācijas politikas īstenošanu, pretējā gadījumā piedraudot, ka "Somi" varētu pamest valdību, kurā bez pārstāvēta arī premjerministra Juhas Sipilas vadītā Centra partija un konservatīvā Nacionālās koalīcijas partija.

Lai gan pirmstermiņa vēlēšanas tiek uzskatītas par mazticamām, valdības krišana var apdraudēt veselības aprūpes sistēmas un pašvaldību reformu īstenošanu, kuras tiek uzskatītas par svarīgāko elementu valsts budžeta sabalansēšanas programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!