Zviedrijas policija aizturējusi kādu 36 gadus vecu vīrieti saistībā ar decembrī notikušo zādzību no Stokholmas Nacionālā muzeja, kur tika nozagtas Renuāra un Rembranta gleznas.
Aizturētais, kura vārds saskaņā ar Zviedrijas likumdošanu netiek izpausts, tiek turēts aizdomās par zagtu priekšmetu pieņemšanu un naudas izspiešanu, taču viņš netiek turēts aizdomās par līdzdalību zādzībā, piektdien aģentūrai AFP pastāstīja policijas komisārs Svens Malmross.

"Viņš tiek turēts aizdomās par darbībām ar 22.decembrī nozagtajām gleznām" un mēģinājumu pārdot šos mākslas darbus policijai, sacīja komisārs.

Malmross atteicās apstiprināt piektdien laikrakstā "Aftonbladet" publicēto informāciju, ka šis vīrietis aizturēts nedēļas sākumā Londonā, bet ceturtdien nogādāts Zviedrijā.

Divu Renuāra un vienas Rembranta gleznas nolaupīšana no Stokholmas Nacionālā muzeja tiek uzskatīta par vienu no pārdrošākajām mākslas darbu zādzībām visā Zviedrijas vēsturē.

Gleznas nolaupīja 22.decembrī, kad kāds cilvēks iegāja muzejā piecas minūtes pirms tā slēgšanas un pavērsa automātu pret neapbruņoto sargu, bet divas citas personas šajā laikā noņēma gleznas no sienām.

Laupītāji aizbēga motorlaivā, kas gaidīja netālu no muzeja. Policija atrada laivu, taču ne gleznas, ne noziedznieku laivā vairs nebija.

Muzeja darbinieki paziņojuši, ka gleznu kopējā vērtība varētu būt līdz 30 miljoniem ASV dolāru (18 miljoniem latu).

Saistībā ar šo noziegumu šobrīd ieslodzījumā atrodas piecas personas. Saskaņā ar Zviedrijas likumdošanu aizdomās turēto vārdi netiek atklāti.

Nolaupītās gleznas ir Rembranta pašportrets, Renuāra "Saruna" un "Jaunā parīziete".

Stokholmas Nacionālais muzejs ir piedāvājis simts tūkstošu kronu (6420 latu) lielu atlīdzību par informāciju, kas palīdzētu atrast nozagtos šedevrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!