Foto: AFP/Scanpix
Francijas izmeklētāji atklājuši viena Parīzes teroraktus veicēja vārdu, ziņo BBC.

Viens no uzbrucējiem, kurš gājis bojā, bijis 29 gadus vecais Omars Izmails Mostafejs. Izmeklētāji atraduši viņa pirkstu nospiedumus "Bataclan" koncertzālē, kur pēc cilvēku apšaušanas uzspridzinājās trīs teroristi. "Bataclan" koncertzāle bija viens no sešiem teroristu mērķiem un tajā gāja bojā lielākā daļa no nogalinātajiem "melnajā piektdienā".

Lai gan Mostafejs bijis policijas redzes lokā, viņa kriminālie pārkāpumi nav bijuši tik ievērojami un reālu cietumsodu vīrietis nekad nav izcietis. 2010. gadā viņš kļuvis daudz radikālāks, bet policijas un drošības dienestu rīcībā nav bijusi informācija par viņa pievienošanos kādam teroristiskam grupējumam. BBC ziņo, ka Mostafejs radikālāks kļuvis pēc kāda Beļģijas imama apciemošanas. Līdz ar to zināms, ka Parīzes teroraktiem ir cieša saikne ar Beļģiju, kur sestdien veiktas kratīšanas un aresti vairākās vietās.

Francijas prokuratūra paziņojusi, ka kopumā uzbrukumos bijušas trīs komandas. Visi uzbrucēji bijuši bruņoti ar "Kalašņikova" tipa automātiskajiem šaujamieročiem un pašnāvnieku jostām. Joprojām netiek publiskots, vai kāds no uzbrucējiem joprojām ir brīvībā un cik kopumā bijuši uzbrucēji. Vienīgais fakts, ko apstiprina Francijas varas iestādes, ir tas, ka bojā gājuši astoņi uzbrucēji, septiņi no viņiem paspējuši uzspridzināties.

Kopā aizturētas sešas ar Mostefaju saistītas personas, starp tām tēvs, brālis un svaine. Mostafeja tēvs un brālis paši brīvprātīgi ieradušies policijā pēc tam, kad uzzinājuši par viņa līdzdalību teroraktos. Pirms došanās uz policijas iecirkni Mostafeja vecākais brālis aģentūrai AFP teica, ka notikušais "ir vājprāts". Viņš pats bijis Parīzē un redzējis savām acīm visu spriedzi, kas valdījusi pilsētā.

Pēc viņa teiktā, ģimene pēc iekšējā konflikta vairākus gadus nav sazinājusies ar Mostafeju, un vecākais brālis nemaz nav zinājis, ka Mostafejs ir kļuvis radikālāks savos uzskatos.

Policija svētdien apstiprināja, ka izdevies atrast uzbrucēju auto, kas tika izsludināts meklēšanā. Melnas krāsas "Seat" auto atrasts vienā no Parīzes priekšpilsētām. Sākotnēji bija aizdomas, ka mašīnā varētu būt ievērojami bruņoti vīrieši vai arī mašīna varētu būt pildīta ar sprāgstvielām, tomēr abas bažas nav apstiprinājušās.

Francijas policija pēc tam apstiprināja, ka mašīnā atrasti vairāki "Kalašņikov" automāti. Tādējādi ir skaidrs, ka vairākiem teroristiem pēc sarīkotajiem uzbrukumiem izdevies izglābties un viņi ir brīvībā, ziņo BBC.

BBC ziņo, ka svētdien Parīzes iedzīvotājiem joprojām ieteikts atrasties mājās un bez liekas vajadzības nerādīties ielās. Policija arī lūdz nepulcēties lielās grupās un nelietot pirotehniku, kas var raisīt pārpratumus. Kā piemēru policija minējusi sestdienas atgadījumu, kad Parīzes priekšpilsētā kādās kāzās izmantotā pirotehnika no apkārtējiem tika uztverta kā apšaude un svinību vietā nācās ierasties ievērojamiem policijas spēkiem.

Pagaidām oficiāli zināms, ka piektdienas vakara veiktajos teroraktos nogalināti 129 cilvēki, bet 352 guvuši dažāda smaguma ievainojumus. Uzbrukumi veikti sešās dažādās vietās Parīzē. Policija notikušā detaļas neatklāj, bet vairāki mediji ziņo, ka Francijā tiek meklēti vairāki ar piektdienas teroraktiem saistītie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!