Foto: AFP/Scanpix

Reaģējot uz Ziemeļkorejas paziņojumu, ka par "nodevību" ar nāvi sodīta valstī ietekmīga politiskā figūra – līdera Kima Čenuna tēvocis Džans Sonthēks -, ASV aicina Phenjanu atturēties no provokācijām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Phenjanas paziņojums par Džana sodīšanu ar nāvi vieš bažas par nestabilitāti noslēpumainajā ar kodolieročiem bruņotajā valstī. ASV par notiekošo konsultējoties ar saviem sabiedrotajiem.

Džana nāvessods ir "neticami brutāla darbība", kas "uzsver Ziemeļkorejas režīma šausminošo cilvēktiesību praksi", norādot, ka nevēlas spekulēt par to, kas notiek režīma iekšienē, raksturo ASV Valsts departamenta pārstāve Marija Harfa.

"Mēs pastiprināsim diskusijas par iekšējo situāciju Ziemeļkorejā ar mūsu sabiedrotajiem un partneriem reģionā," Vašingtonā reportieriem atklāja Harfa.

Ziemeļkorejai ir jāizvēlas, vai turpināt izolēties un dzīt nabadzībā pašas cilvēkus, vai pildīt savas saistības un atgriezties starptautiskajā sistēmā, skaidro Harfa.

Starptautiskās sarunas, kuru mērķis ir pārliecināt Phenjanu apmaiņā pret palīdzību atteikties no kodolieročiem un agresīvās politikas pret ārvalstīm, kārtējo reizi nav sasniegušas rezultātu.

ASV "aicina ziemeļkorejiešus neveikt provokācijas", kas "nenāks par labu reģiona stabilitātei", uzsver pārstāve.

Ceturtdien Ziemeļkorejas mediji ziņoja, ka Džans par apvērsuma mēģinājumu ir nodots militārajai tiesai un nekavējoties sodīts ar nāvi. Garā un detalizētā paziņojumā Kima tēvocis raksturots kā "nicināma pabira" un "sliktāks par suni".

Jau iepriekš ar nāvi esot sodīti divi viņa tuvākie palīgi, kā arī no amatiem atsaukti vairāki viņa padotie, raksta BBC.

Džana sodīšanas ātrums un brutalitāte ir pārsteidzis daudzus novērotājus. Lai gan Ziemeļkorejā politiskās vajāšanas ir ierasta parādība, parasti tās nav tik publiskas.

Dienvidkorejas apvienošanās ministrs brīdina, ka politiskajām vajāšanām var sekot militāra darbība, piemēram, vēl viens kodolizmēģinājums. Iekšējās spriedzes mazināšanai Ziemeļkoreja nereti ķeras pie militāriem līdzekļiem.

Par dažiem iespējamiem Džana sodīšanas iemesliem var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!