Foto: AP/Scanpix

Republikāņu partijas ASV viceprezidenta amata kandidāts Maiks Penss sestdien izplatīja paziņojumu, kurā atzina, ka ir aizvainots par partijas prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa izteikumiem.

Penss netieši norādīja, ka joprojām atbalsta partijas izvirzīto prezidenta amata kandidātu, lai gan daudzi republikāņi aicina Pensu kļūt par saraksta līderi.

"Kā vīru un tēvu mani aizskāra Donalda Trampa vārdi un aprakstītās situācijas, kas redzami 11 gadu senajā video, kas publiskots vakar," teikts Pensa sestdien izplatītajā paziņojumā.

"Es nenosodu viņa izteikumus un nevaru tos aizstāvēt. Esmu pateicīgs, ka viņš pauda nožēlu un atvainojās ASV iedzīvotājiem. Mēs aizlūdzam par viņa ģimeni un gaidām, kad viņam rītvakar, uzrunājot tautu, būs iespēja paust parādīt, kas ir viņa sirdī.

Pēc ieraksta publicēšanas Tramps izplatīja atvainošanos, kas uzskatāma par pirmo viņa kampaņas laikā. "Esmu teicis un darījis lietas, ko nožēloju," atzina Tramps. "Visi, kas mani pazīst, zina, ka šie vārdi neatspoguļo to, kas esmu. Es to teicu, es kļūdījos un es atvainojos," viņš piebilda.

Tomēr arī atvainošanās tiek kritizēta, jo, Tramps neatvainojās nevienai konkrēti aizskartai personai, un izmantoja atvainošanos, lai norādītu uz savas konkurentes Demokrātu partijas kandidātes Hilarijas Klintones vīra Bila Klintona dēkām un to kā Klintone pēc tam ir "terorizējusi, uzbrukusi un kauninājusi viņa upures".

2005. gadā uzņemtajā video Tramps ir dzirdams sakām: "Ja tu esi zvaigzne, viņas ļaus tev darīt visu." Tramps, kurš sarunā nosauca kādu sievieti nosauca par "kuci", neilgi pirms sarunas ieraksta bija apprecējies trešo reizi.

Tramps jau iepriekš ir izcēlies ar sievietes aizskarošiem izteicieniem, tostarp, kritizējot bijušo "Mis Universe" titula ieguvēju par svara pieaugumu, sakot, ka grūtniecība ir traucēklis uzņēmējdarbībai un citā veidā aizskaroši izsakoties. Tomēr nesen viņš centies tos aizstāvēt, norādot, ka daudzi no tiem bijuši domāti izklaidējošiem nolūkiem.

"Neviens nejūt tādu cieņu pret sievietēm kā es," viņš pavēstījis intervijā telekanālam KSNV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!