Ņemot vērā straujo Krievijas militāro apbalvojumu piešķiršanas skaita pieaugumu, secināms, ka kaujās Donbasā pret Ukrainas valdības karaspēku piedalījušies vairāki desmiti tūkstošu Krievijas karavīru, noskaidrojis starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas centrs "Bellingcat".

Balstoties informācijā, kas pieejama atklātos avotos, ziņojuma autori veikuši analīzi par Krievijā notikušo apbalvošanu ar četrām medaļām - Suvorova, Žukova, "Par drosmi" un "Par kaujas nopelniem".

"Mēs varam pierādīt, ka 2014. un 2015. gadā pasniegto medaļu skaits pēkšņi un strauji pieaudzis, salīdzinot ar medaļu skaitu, kas izsniegts līdz 2014. gadam," teikts "Bellingcat" ziņojumā "Krievijas karavīri Ukrainā: Velns ir medaļās".

"Lielais medaļu "Par kaujas nopelniem" skaits norāda uz to, ka šajā laika posmā Krievijas armija piedalījusies aktīvās kaujas darbībās," norāda ziņojuma autori. "Tādējādi šie sniegtie dati norāda uz to, ka apskatāmajā laika posmā ir pasniegti vairāk nekā 10 000 visu četru tipu medaļu."

"Attiecīgi var izdarīt šādu secinājumu - 2014. - 2015. gadā tūkstošiem Krievijas karavīru piedalījušies kaujās un tikuši apbalvoti ar medaļām par savu veikumu šajās operācijās," teikts "Bellingcat" ziņojumā.

Ja ņem vērā, ka ne visi Krievijas karavīri, kas piedalījās Ukrainas konfliktā, tika apbalvoti, var izdarīt sekojošu secinājumu, raksta "Bellingcat". "Visticamāk, konfliktā Ukrainas austrumos piedalījušies un savu ieguldījumu devuši desmiti tūkstošu Krievijas karavīru."

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!