Cilvēki, kuri nodarbojas ar psiholoģiskās palīdzības sniegšanu ļaudīm, kuri sirgst ar bailēm no lidošanas, zina teikt, ka no tām ir iespējams atbrīvoties, kā arī sniedz padomus, kā pārciest lidojumu par spīti panikas lēkmēm.
Durvis aizveras, lidmašīna sāk lēnām ripot un pamazām klāt ir arī panikas lēkme. Sirds skrien, rokas kļūst lipīgas, elpa – seklāka. Bailes no lidošanas. Gandrīz katrs trešais cilvēks kādreiz ir pārdzīvojis ko līdzīgu. Bailes no lidošanas var piemeklēt jebkuru, pat tos, kuri ir gadiem ilgi lidojuši. Tam par pamatu var izrādīties laika apstākļu noteiktu turbulenču vai piespiedu nosēšanās pārdzīvojums. Tomēr bailes no lidošanas ir kontrolējamas. Protams, ne vienmēr bez profesionāļa palīdzības, tomēr daži padomi spēs padarīt lidojumu kaut mazliet patīkamāku:

Uzmanības novēršana

Lai lidojuma laikā nepievērstu uzmanību dažādiem trokšņiem, savarīgi ir novērst uzmanību. To var izdarīt, gan klausoties mūziku, gan lasot aizraujošu grāmatu, kā arī ēdot vai pļāpājot ar blakussēdētāju.

Atbrīvošanās un elpošanas tehnika

Bailes un atbrīvoti muskuļi nevar "sadzīvot" vienā ķermenī. Balstoties uz šo atziņu, amerikānis E. Jakobsons izstrādāja "Progresīvo muskuļu atbrīvošanu". Šī metode, kura balstās uz mērķtiecīgu muskuļu sasprindzināšanu un atbrīvošanu, ir vienkārša, un to var apgūt relatīvi ātri. Šo tehniku var apgūt gan speciālos kursos, gan pašmācības ceļā. Palīdz arī citas tehnikas, piemēram, autogēnais treniņš. Bailēs cilvēku elpa kļūst sekla un ātra, cilvēks elpo "ar krūtīm"". Lai turētos pretī bailēm, jāelpo dziļi un apzināti – vēderā.

Apģērbs un ēdiens

Gatavojoties lidojumam, noteikti jāizvēlas ērtas drēbes, kas nespiež. Pirms lidojuma ieteicams ēst tikai uzkodas, bagātīgs ēdiens lidojuma laikā spiež kuņģi. Lidojuma laikā ieteicams nelietot alkoholu.

Pozitīvā domāšana

Pasažieris, kurš lidojuma laikā smalki iztēlojas, kas negatīvs varētu atgadīties, ir daudz vairāk pakļauts stresa iedarbībai. Vislabāk ir iedomāties kaut ko patīkamu – piemēram, peldi jūrā.

Domu izslēgšana

Tiklīdz pasažieri jūt tuvojošās bailes, jāiedomājas sarkanais luksofora signāls vai stop zīme.

Ja nu tomēr, par spīti šiem padomiem, bailes no lidošanas neatstājas, tad nepieciešams apmeklēt palīdzības kursu, kurā cilvēki ar grupas terapijas palīdzību cenšas atbrīvoties ar uzmācīgajām bailēm lidot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!