Foto: AFP/Scanpix/LETA

Protestētāji ir nobloķējuši vienu no galvenajiem valsts lielceļiem, kas savieno Armēnijas galvaspilsētu ar valsts galveno lidostu, ziņo RFE/RL. Protesti norisinās, sekojot opozīcijas līdera Nikola Pašinjana aicinājumam uzsākt streiku pēc tam, kad Armēnijas parlaments neatbalstīja viņa kandidatūru uz Premjerministra amatu.

Otrdien notikušajā Armēnijas parlamenta ārkārtas sēdē Pašinjana kandidatūru uz premjerministra amatu atbalstīja 45 deputāti. Lai Pašinjans tiktu ievēlēts, viņam bija nepieciešamas papildus astoņas balsis. Armēnijas konstitūcija paredz, ka, ja premjerministra amata kandidāts neiegūst pietiekamu skaitu balsu, ir jānotiek atkārtotam balsojumam, kas ir paredzēts 8. maijā.

Pēc parlamenta balsojuma, kurā Pašinjans neieguva nepieciešamo atbalstu, opozīcijas līderis uzrunāja savus atbalstītājus un aicināja tos turpināt nevardarbīgi un mierīgi izrādīt neapmierinātību ar notiekošo valstī tostarp bloķēt valsts galvenos lielceļus, kā arī slēgt dzelzceļa stacijas un lidostas.

Uzrunājot parlamentu, Pašinjans teica, ka valdošās Republikāņu partijas frakcija, neatbalstot viņa kandidatūru, ir neatgriezeniski sevi iznīcinājusi, vēsta RFE/RL.

Tāpat opozīcijas līderis ir paziņojis, ka tikai pagaidu valdība, kuru vada viņš pats, spēs noorganizēt godīgas, brīvas un caurspīdīgas parlamenta vēlēšanas Armēnijā.

Vēstīts, ka pēc 11 dienu ilgiem iedzīvotāju protestiem, kuriem pievienojās arī karavīri, 23. aprīlī no amata atkāpās premjerministrs Seržs Sargsjans. Sargsjans desmit gadus bija Armēnijas prezidents. Sava otrā prezidentūras termiņa beigās viņš veica Konstitūcijas reformu, valsti no prezidentālas pārvēršot par parlamentāru republiku ar varu premjera rokās.17. aprīlī parlaments apstiprināja Sargsjana iecelšanu premjera amatā.

Opozīcija uzskatīja, ka Sargsjans šādā veidā grib saglabāt varu un pieprasīja viņa atkāpšanos, aicinot ielās protestētājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!