Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pirms Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas Asociācijas līguma parakstīšanas Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieks Sergejs Glazjevs intervijā raidsabiedrībai BBC Ukrainas līderi Petro Porošenko nodēvējis par "nacistu".

27. jūnijā Ukraina, Moldova un Gruzija parakstīja Asociācijas līgumu ar ES. Porošenko, ierodoties Briselē, šo notikumu nodēvējis par valstij "svarīgāko dienu" kopš neatkarības iegūšanas.

Putina padomnieks Glazjevs (attēlā) uzskata, ka līguma parakstīšana Ukrainai ir uzspiesta. "Eiropa cenšas ar spēku piespiest Ukrainu parakstīt līgumu. Viņi Ukrainā organizēja militāru apvērsumu, viņi palīdzēja pie varas nākt nacistiem. Šī nacistu valdība bombardē Ukrainas lielāko reģionu," BBC savu viedokli pauž Glazjevs.

"Protams," Glazjevs atbildēja uz jautājumu, vai tādā gadījumā Porošenko ir uzskatāms par nacistu.

"Es domāju, ka pēc vienošanās ar ES parakstīšanu, Eiropas sabiedrība būs pārsteigta, kad šis Eiropas birokrātu un dažu politiķu radītais nacistu Frankenšteins klauvēs pie Eiropas valstu durvīm," BBC citē Putina padomnieku.

Tāpat Glazjevs norāda, ka Porošenko ir "neleģitīms" prezidents, jo maijā notikušajās vēlēšanās nav piedalījušās visas valsts daļas. Viņam nav konstitucionālu tiesību parakstīt līgumu, kas kaitēšot valsts ekonomikai, uzskata Glazjevs.

Lai gan Glazjevs nav oficiāls Putina runasvīrs, tādi izteicieni no augsta ranga prezidenta padomnieka mutes ir pārsteidzoši un atspoguļo Maskavas dusmas par to, ka Ukraina, Moldova un Gruzija paraksta brīvās tirdzniecības līgumu ar Eiropu, norāda BBC.

Krievija ir nobažījusies, ka pēc līguma parakstīšanas lētāku Eiropas preču dēļ ciestu tās ražotāji. Tāpat Kremlis ir uztraucies, ka bijušās PSRS valstis, ko Maskava uzskata par savu ietekmes sfēru, tuvinās ES.

Vēstīts, ka priekšdarbi līguma parakstīšanai ar Gruziju un Moldovu tika paveikti jau pērnā gada novembrī Viļņas Austrumu partnerības samita laikā. Tolaik bija paredzēts, ka līgumu nodoma versiju parakstīs arī Ukraina, taču tā laika valsts prezidents Viktors Janukovičs līgumu neparakstīja. Neilgi pēc tam Kijevā sākās sacelšanās pret prokrieviski noskaņoto valsts varu.

Kijevas protestētāji uzskatīja, ka atteikšanās parakstīt līgumu nozīmē valsts integrācijas virzību Krievijas, nevis ES virzienā.

Foto: Kijevas nemieri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!