Foto: AFP/Scanpix

Ja tiks īstenots Lietuvas valdības ambiciozais mērķis - ik gadu palielināt aizsardzības budžetu par 150 miljoniem eiro -, tā pēc aizsardzības budžeta attiecības pret iekšzemes kopproduktu (IKP) no atpalicējas varēs ierindoties starp pirmajām desmit NATO dalībvalstīm, paziņojis Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs.

"Mums vispirms ir jāspēj garantēt savas valsts, iedzīvotāju drošību, un pieņēmām lēmumu, ka mēs ik gadu palielināsim [aizsardzības budžetu] par 150 miljoniem eiro. Es vēlos uzsvērt, ka konkrētu budžeta izdevumu aplēses vēl tikai tiek gatavotas, tomēr mēs esam paziņojuši par centieniem, lai aizsardzības finansējuma pieauguma temps nesamazinātos," klāstīja Lietuvā valdošās Sociāldemokrātiskās partijas līderis.

"Ja salīdzinām aizsardzības sistēmai atvēlētos līdzekļus ar citām NATO dalībvalstīm, mēs vairs neesam atpalicēja, bet praktiski jau būsim pirmajā desmitniekā, ja tik daudz [papildu finansējuma] tiks piešķirts," Butkevičs paziņoja intervijā Lietuvas sabiedriskajai radiostacijai.

Jau vēstīts, ka Lietuvas finanšu ministrs Rrimants Šadžus pirmdien paziņoja, ka 2017. gada aizsardzības budžetu nākamgad ir iespējams palielināt vēl par 150 miljoniem eiro, lai tas sasniegtu 725 miljonus eiro. Kā liecina Aizsardzības ministrijas dati, tādā gadījumā aizsardzības finansējums sasniegtu 1,77% no IKP.

Ministrs norādīja, ka papildu līdzekļus paredzēts atrast, samazinot valsts pārvaldes izdevumus, bet precīzi skaitļi kļūs zināmi, apstiprinot nākamā gada budžetu.

Savukārt aizsardzības ministrs Juozs Oleks žurnālistiem teica, plānotie papildu līdzekļi tiks atvēlēti karavīru uzturēšanai, armijas modernizēšanai, kājnieku kaujas mašīnu, pretgaisa un prettanku aizsardzības bruņojuma iegādei. Iecerēts arī turpināt Bruņoto spēku infrastruktūras uzlabošanu, paplašināt un modernizēt mācībām paredzētos poligonus.

Minētais aizsardzības izdevumu palielinājums paredzēts Finanšu ministrijas izstrādātajā 2017.-2019. gada valsts budžeta projektā, ko pirmdien sanāksmē izskatīja Lietuvas valdība. Šā gada Lietuvas valsts budžets paredz, ka aizsardzībai tiek atvēlēti 575 miljoni eiro, kas ir 1,48 % no IKP.

Aizsardzības budžeta attiecībā pret IKP Lietuva ilgstoši ir atpalikusi no citām NATO valstīm, tomēr pēdējā laikā, reaģējot uz Krievijas darbību Ukrainā un agresiju Baltijas jūras reģionā, Lietuva konsekventi palielina aizsardzības finansējumu. Parlamentā pārstāvētās partijas vienojušās sasniegt 2 % līmeni līdz 2020. gadam, tomēr tās pieļauj, ka šo mērķi varētu sasniegt arī agrāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!