Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas miljardieris un prezidenta amata kandidāts Mihails Prohorovs paudis gatavību palīdzēt radiostacijas "Eho Moskvi" žurnālistiem, izpērkot daļu radiostacijas akciju no pašreizējā īpašnieka valsts holdinga "Gazprom-Media", kas atcēlusi no radiostacijas valdes divus neatkarīgos redaktorus.

Otrdien kļuva zināms, ka "Gazprom-Media" pieprasījusi no valdes pirms termiņa atkāpties un aizvietot divus neatkarīgos "Eho Moskvi" reaktorus.

Radiostacijas galvenajam redaktoram Aleksejam Vendiktovam un viņa pirmajam vietniekam Vladimiram Varfolomejevam pēc "Gazpromp-Media" pieprasījuma jāatkāpjas no amata. Vendiktovs var saglabāt amatu kā radiostacijas galvenais redaktors.

Prohorovs otrdien izplatīja paziņojumu, ka ir iepazinies ar situāciju un, "lai saglabātu radiostacijas redakcionālās politikas neatkarību", piedāvā redakcijas kolektīvam aizdevumu ar izdevīgiem noteikumiem, lai izpirktu "Eho Moskvi" akcijas no "Gazprom-Media".

Viņš arī piedāvāja līdz 4.martā gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām noteikt moratoriju jebkādām izmaiņām plašsaziņas līdzekļu redakciju vai vadības personālos, lai izvairītos no politiskā spiediena izdarīšanas.

"Saprotam, ka "Gazprom-Media" nav citas izvēles, kā vien reaģēt uz radiostacijas pausto kritiku Krievijas augstākajai vadībai," teikts "Eho Moskvi" izplatītajā paziņojumā, netieši norādot, ka izmaiņas radiostacijas valdē veicinājis premjerministrs Vladimirs Putins, kuru liberālā radiostacija ne reizi vien ir kritizējusi.

Putins vairakkārt ir kritizējis "Eho Moskvi" par viņa nepamatotu nomelnošanu.

"Eho Moskvi" pirmo reizi ēterā izskanēja 1990.gadā, bet 1994.gadā par radiostacijas lielāko akcionāru kļuva oligarhs Vladimirs Gušinskis, kura kontrolē "Eho Moskvi" atradās līdz 2001.gadam, kad "Gazprom-Media" pārņēma viņa mediju impēriju "Media-MOST".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!