Foto: Sputnik/Scanpix

Ukrainas telefonsakaru operators "Ukrtelekom" ir pārtraucis stacionāro telefonu sakarus un interneta pakalpojumus Ukrainas nekontrolētajā Doņeckas apgabala teritorijā, jo firmas biroju Doņeckā ieņēmuši prokremliskie kaujinieki, vēsta aģentūra UNIAN.

Par to paziņojis kompānijas komunikāciju direktors Mihails Šuranovs.

"Aptuveni 200 tūkstoši mūsu līdzpilsoņu ir zaudējuši sazināšanas iespējas. Kompānijas birojs Doņeckā un aprīkojums ir sagrābts. Kompānija centralizēti ir atslēgusi Doņeckas sektoru no nacionālā tīkla," viņš ierakstīja "Facebook".

"Ukrtelekom" preses centrs norāda, ka kompānijas biroju ir sagrābušas bruņotas personas.

Tikmēr Doņeckas promaskaviskā režīma līderis Aleksandrs Zaharčenko trešdien paziņoja, ka viņa padotie ir pārņēmuši aptuveni 40 Ukrainas jurisdikcijā esošus uzņēmumus.

Viņš arī apgalvoja, ka neviens no kompāniju Ukrainas īpašniekiem nav sazinājies ar kaujinieku režīma amatpersonām.

Ukrainas teritorijā pašpasludināto Krievijas atbalstīto valstisko veidojumu DTR ("Doņeckas Tautas Republika") un LTR ("Luhanskas Tautas Republika") vadoņi 27. februārī brīdināja, ka pārņems savā kontrolē visus Ukrainas jurisdikcijā esošus uzņēmumus, ja līdz 1. martam netiks pārtraukta ukraiņu aktīvistu organizētā separātistu "republiku" blokāde, kuras mērķis ir traucēt tirdzniecību ar Maskavas atbalstītajiem kaujiniekiem.

Aktīvisti, starp kuriem arī bijušie karadarbības dalībnieki, jau nedēļām bloķē ceļus un dzelzceļu, traucējot tirdzniecības sakarus ar "republikām".

1. martā Kremļa atbalstītie kaujinieki paziņoja par savā kontrolētajā teritorijā esošo Ukrainas uzņēmumu nacionalizāciju. Separātisti arī apgalvo, ka pārkārtos savu ekonomiku, orientējot to uz Krievijas un "citu valstu" tirgiem.

Vairāk par separātistu biznesa īpatnībām var lasīt reportāžā no Doņeckas šeit.

Vēstīts, ka 2014. gada pavasarī Krievijas atbalstīti kaujinieki pārņēma varu atsevišķās Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritorijās, nodibinot tur "tautas republikas".

Ukrainas spēku sadursmēs ar prokremliskajiem spēkiem ir gājuši bojā aptuveni 10 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!