Foto: Sputnik/Scanpix
Sestdien Rostovas pie Donas lidostā avarējušās "FlyDubai" lidmašīnas "melnās kastes" ar lidojuma tehniskajiem datiem ir nopietni bojātas, un datu atkodēšana varētu ilgt pat mēnesi, atsaucoties uz Krievijas aviokompāniju regulatora paziņojumu, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

"Saņemtie datu ierakstītāji ir pamatīgi mehāniski bojāti," teikts Starpvalstu aviācijas komitejas paziņojumā. "Speciālisti sākuši to pārbaudi, atverot un izņemot atmiņas moduļus no to aizsargapvalkiem, lai turpinātu darbu un atjaunotu kabeļu pieslēgvietas, un sagatavotos datu kopēšanai,'' teikts paziņojumā.

Meklēšanas darbi "FlyDubai" lidmašīnas "Boeing 737-800" katastrofas vietā lidostā ir pabeigti, atsaucoties uz Krievijas satiksmes ministra Maksima Sokolova svētdien pausto, vēsta ziņu aģentūra TASS.

Šodien paredzēts turpināt lidmašīnas atlūzu izpēti, tādējādi cenšoties noskaidrot avārijas iemeslus, medijiem pastāstījis Krievijas ārkārtas situāciju ministra vietnieks Leonīds Beljājevs. Tāpat tiks turpināta upuru mirstīgo atlieku identificēšana un DNS paraugu ieguve.

Rostovas apgabalā svētdien notiks vairāk traģēdijas upuru piemiņas pasākumi.

Jau ziņots, ka abas "melnās kastes" ar lidojumu tehniskajiem datiem nosūtītas uz Maskavu, kur pie to izpētes ķersies eksperti.

Svētdien Krievijā ieradīsies eksperti no Francijas un ASV, lai piedalītos izmeklēšanā.

Tikmēr Starptautiskās konsultatīvi analītiskās drošības aģentūras mājaslapā publicēts lidmašīnas pilota un Rostovas pie Donas lidostas dispečeru sarunas transkripts. Kā vēsta "gazeta.ru", sarunas transkripts ļauj secināt, ka tā bijusi normāla – lidmašīnas apkalpe nav ziņojusi par kādiem lidmašīnas bojājumiem. Tajā lasāms, kā pilots un dispečeri sazinās par laika apstākļiem.(transkriptu oriģinālvalodā var izlasīt šeit). Dispečers brīdinājis par spēcīgo vēju un sešu kilometru redzamību, kā arī spēcīgu lietu.

Sarunas noslēgumā pilots paziņo, ka tomēr veiks vēl vienu apli virs lidostas. Saskaņā ar sākotnējo versiju, pēc pilota paziņojuma par došanos vēl vienā aplī, lidmašīna strauji zaudējusi augstumu un lielā ātrumā ietriekusies zemē, aptuveni 50 līdz 100 metru attālumā no skrejceļa.

Šobrīd izvirzītas divas galvenās notikušā versijas – pilota pieļauta kļūda slikto laikapstākļu dēļ vai tehniska kļūme.

Kā vēstīts, naktī uz sestdienu Krievijas dienvidos, Rostovā pie Donas, avarējusi aviokompānijas "FlyDubai" pasažieru lidmašīna "Boeing 737-800". Bojā gājuši visi 55 pasažieri un septiņi apkalpes locekļi.

Aviokompānijas reiss FZ981 no Dubaijas pulksten 3:50 sestdienā pēc vietējā laikā nolaišanās brīdī nenosēdās uz skrejceļa, ziņo raidsabiedrība BBC.

Lidmašīna virs lidostas riņķojusi vairāk nekā divas stundas. Krievijas ziņu aģentūras "Interfax" avots pastāstījis, ka "nezināmu iemeslu dēļ, dažas minūtes pirms nolaišanās pilots pārdomājis un centies veikt vēl vienu apli, taču tas nav izdevies''.

Vietnē "Aviation safety net" publicēti galvenie dati par reisu FZ981 (saskaņā ar GMT laiku):
17:45 FZ981 ieplānotais izlidošanas laiks
18:37 FZ981 sāk pacelšanos no skrejceļa 30R Dubaijas lidostā
19:14 FZ981 sasniedz kreisēšanas augstumu FL360
22:16 FZ981 nolaižas no FL360
22:20 FZ981 ieplānotais ielidošanas laiks
22:39 FZ981 veic pirmo nosēšanās mēģinājumu Rostovas lidostā
22:42 FZ981 atliek nosēšanās mēģinājumu 525 metru augstumā, 6,7 kilometru attālumā no skrejceļa
22:49 FZ981 sasniedz 2438 metru augstumu un dodas lidostas ziemeļaustrumu virzienā
23:20 FZ982 ieplānotais izlidošanas laiks atgriešanās reisam uz Dubaiju
23:27 FZ981 4572 metru augstumā sāk gaidīšanas procedūru
00:28 FZ981 beidz gaidīšanas procedūru un samazina augstumu, lai veiktu otro nosēšanās mēģinājumu
00:40 FZ981 atliek otro mēģinājumu 472 metru augstumā, 5,6 km attālumā no skrejceļa
00:41 FZ981 ietriecas zemē

Lidmašīnas kapteinis bijis 1978. gadā dzimis Kipras pilsonis, vēsta TASS.

Tiek ziņots, ka lidosta, kurā notika traģēdija būs slēgta līdz pirmdienai.

Šī ir pirmā aviokatastrofa lidsabiedrības "FlyDubai", kas dibināta 2009. gada maijā, vēsturē. Avarējusī lidmašīna bijusi piecus gadus veca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!