Foto: AFP/Scanpix

ASV pēc tiesas sprieduma publiskoti 14,5 tūkstoši lappušu skautu organizācijas ”Boy Scouts of America” slepenībā turētu dokumentu par seksuālos noziegumos pret zēniem aizdomās turētiem nodaļu vadītājiem un pieaugušajiem brīvprātīgajiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Oregonas štata Augstākā tiesa nolēma publiskot dokumentus par laika periodu no 1959. līdz 1985. gadam par spīti skautu organizācijas protestiem, kura ilgstoši cīnījās pret šīs informācijas publiskošanu.

Dokumentos ir dati par vairākiem tūkstošiem bērnu seksuālās izmantošanas gadījumiem, vēsta ASV prese. Dokumenti parāda, ka daudzi skautu organizācijas vadītāji, policisti, prokurori un pilsētu mēri ir mēģinājuši slēpt un apklusināt apsūdzības par seksuālo vardarbību organizācijā.

“Boy Scouts of America” apgalvo, ka darīja visu iespējamo, lai pasargātu bērnus no pāridarījumiem. Tagad organizācija vēlreiz pārskatīs dokumentus un ziņos policijai par lietām, kuras līdz šim nav izmeklētas.

Dokumentus publisko Kellijs Klārks - advokāts no Portlendas, kura rīcībā tie nonākuši 2010. gadā. Klārks tiesā pārstāv cilvēku, kuru astoņdesmitajos gados ļaunprātīgi izmantoja skautu nodaļas vadītāja vietnieks, par kuru bijis zināms, ka viņš līdzīgus noziegumus pastrādājis jau iepriekš.

Tiesa piesprieda skautu organizācijai Klārka klientam izmaksāt 20 miljonus dolāru (10,7 miljoni latu) lielu kompensāciju. Procesa laikā tiesa izskatīja organizācijas iekšējos dokumentus, kas saistīti ar 1200 pedofilijā aizdomās turētām personām. “Boy Scouts of Amerika” vēlējās, lai šie dokumenti paliktu slepeni, tomēr Augstākā tiesa nolēma atļaut tos publiskot, neatklājot upuru vārdus.

Dokumentos redzams, ka daļa pedofilu padzīti no organizācijas, bet citi palikuši tās rindās, vēsta aģentūra AP. Daudzos gadījumos pedofili atlaisti no darba, bet par tiem nav ziņots varas iestādēm. Atsevišķos gadījumos pārkāpumos aizdomās turētas personas pierunātas iziet psihiatriskās ārstniecības kursu, pēc kura tām atkal atļauts strādāt ar bērniem. Daži no pedofiliem turpinājuši noziegumus pret bērniem arī pēc ārstniecības kursa, atklāj advokātu un skautu liecības.

Dokumentu publiskošana nozīmē, ka seksuālās vardarbības upuri tagad var iesūdzēt tiesā skautu organizāciju. “Boy Scouts of America” prezidents Veins Perijs atzīst, ka organizācijas reakcija uz šiem faktiem ir bijusi “acīmredzami neadekvāta, nepiemērota un nepareiza”.

“Boy Scouts of America” ir izveidota 1910. gadā Teksasā. Uzreiz pēc dibināšanas organizācija sākusi sekot un dokumentēt savu darbinieku un brīvprātīgo uzvedībai, vēsta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!