Foto: AFP/Scanpix

Apmēram 80 tūkstoši cilvēku svētdien piedalījās demonstrācijā Barselonā, lai izteiktu savu atbalstu Katalonijas līderiem, kas ar iesaistīti cīņā ar Spānijas centrālo valdību par reģiona neatkarības centieniem.

Demonstrācijas mērķis bija īpašu atbalstu izteikt bijušajam Katalonijas premjerministram Artūram Masam un Katalonijas parlamenta spīkerei Karmei Forkadeljai.

2014. gada novembrī viņu sarīkotajā simboliskajā referendumā vairāk nekā 80 % vēlētāju nobalsoja par atdalīšanos no Spānijas, taču balsojumā piedalījās tikai 2,3 miljoni no 6,3 miljoniem Katalonijas vēlētāju.

Tagad Mass tiek tiesāts par "nopietnu nepakļaušanos" un "taisnīguma kavēšanu", par ko viņam uz desmit gadiem var aizlieht ieņemt vēlētu amatu.

Katalonijas separātisti gadiem ilgi nesekmīgi centušies panākt no Spānijas centrālās valdības akceptu neatkarības referenduma sarīkošanai.

Tikmēr pašreizējais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons paziņojis, ka 2017. gada septembrī viņš izsludinās neatkarības referendumu.

20. oktobrī Spānijas Konstitucionālā tiesa atcēla vēršu cīņu aizliegumu Katalonijā, kas ar jaunu sparu atdzīvināja saspīlējumu ar Spānijas centrālo varu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!