Foto: Shutterstock

Rādot sižetu par pirmdien Sočos notikušu Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanos ar ģenerāļiem, valsts TV Pirmais kanāls parādījis kadrus, kuros redzamas informācijas par tālas darbības kodoltorpēdas "Status-6" projektu.

Kāds no ģenerāļiem sižetā bija redzams lasām lapu, kurā sniegta informācija par plānoto ieroci, kurš varot "ar radiāciju piesārņot plašas teritorijas". Kadrs tika pamanīts un izraisīja rezonansi medijos.

Tikmēr Kremlis vēlāk nāca klajā ar paziņojumu, ka šī informācija ir slepena un televīzijā nonākusi kļūdas dēļ, bet tagad attiecīgie kadri ir izdzēsti, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Tas ir tiesa, ka slepena informācija iekļuva kadrā, tāpēc tā ir izdzēsta. Turpmāk mēs, neapšaubāmi, veiksim preventīvas darbības, lai tas vairs neatkārtotos," paziņoja Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs.

Foto: AP/Scanpix

Medijos jau izskanējuši minējumi, ka informācijas noplūde nebūt nav nejauša, bet gan rūpīgi izplānota un ir brīdinājums ASV, kuras nesen paziņoja, ka modernizē savu kodolarsenālu.

500 metrus augsts cunami

"Status-6" ir no zemūdenēm palaižama ar kodolgalviņu bruņota torpēda, kas paredzēta detonēšanai ārzemju ostās. 100 megatonnu jaudas kodolgalviņa spētu pārklāt ar radioaktīvu vilni tādas pilsētas kā Ņujorka, norāda žurnāls "Foreign Policy".

Šādas kodolgalviņas detonācija radītu līdz 500 metriem augstu cunami vilni, kas noskalotu savā ceļā visu dzīvo līdz pat 1500 kilometriem dziļi sauszemē, atsaucoties uz Krievijas ekspertu Konstantīnu Sivkovu, skaidro BBC.

Foto: Kadrs no video

Ieroča mērķis ir bojāt "būtiskas pretinieka ekonomikas būves piekrastes zonās un nodarīt nenovēršamu postu valsts teritorijai, radot plašas ar radioaktivitāti piesārņotas teritorijas, padarot tās uz ilgu laiku nedrošas militārām, ekonomiskām un citām aktivitātēm", teikts televīzijā pārraidītajā dokumentā. Torpēdas darbības rādiuss sasniedzot 10 000 kilometru.

"Status-6" ir "robotiska mini zemūdene", kas ceļo ar ātrumu 185 kilometri stundā un spēj izvairīties no "visām akustiskajām novērošanas ierīcēm un citām lamatām", vēsta Krievijas laikraksts "Rosiiskaja Gazeta".

Šādu ar kodolgalviņu bruņotu torpēdu jau pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados PSRS izstrādāja kodolfiziķis Andrejs Saharovs – vēlākais disidents un miera aktīvists, norāda BBC.

"Netīrā bumba"

"Jā, tu izlasīji pareizi. Tas nav vienkārši termiskais kodolierocis. Tas ir netīrais kodolierocis," raksta "Foreign Policy", komentējot ieroča aprakstā minēto, ka tas var piesārņot plašas teritorijas, sprādzienā izkaisot radioaktīvu materiālu.

Nofilmētajā dokumentā nav precizēts, kā bumba radītu lielu radioaktīvā piesārņojuma daudzumu, bet tas ir panākams ap bumbu izvietojot metāla elementus, kas piesaista neitronus un pavairo radioaktīvos izotopus, skaidro žurnāls.

Tādās bumbās tiek izmantots kobalts, kas sprādzienā nodrošina lielu daudzumu noturīgas radiācijas.

Lai arī nav zināms, cik nopietni ir Krievijas plāni patiešām radīt šādu ieroci, Pentagonā smiekli nevienam nenāk, pieļauj "Foreign Policy".

Žurnāls projektu "Status-6" raksturo kā "traku", kas liek atgriezties pie "absurdākajiem Aukstā kara mirkļiem", kad kodolstratēģijas plānotāji pretinieka atturēšanas nolūkos bija gatavi "lēkt no klints bezdibenī".

Medijs norāda uz nepieciešamību ASV vadībai nevis tikai plānot atbildes soļus Krievijas draudiem, bet arī vairāk domāt par pasaules kodolatbruņošanos, lai novērstu iespējamo globālo katastrofu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!