Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien svinīgi devis startu gāzes padevei no Krievijas uz okupēto Krimas pussalu pa jaunu cauruļvadu , vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Putins norādīja, ka gāzesvada atklāšana dod ieguldījumu visas Krimas ekonomikas attīstībā. Cauruļvada kopējais garums ir 358, 7 kilometri un tas dos iespēju nodrošināt pastāvīgas gāzes piegādes visām patērētāju kategorijām, ziņo aģentūra.

"Tas ir vēl viens ļoti svarīgs lēmums Krimas attīstībai ilgtermiņā. Ar to domāju, ka Krievijas maģistrālā gāzes piegāde uz Krimas pussalu ļaus mums radīt pilnīgi jaunus apstākļus no visa ekonomikas kompleksa attīstības skatu punkta," ar videokonferences starpniecību paziņoja Kremļa saimnieks.

Pēc jauna gāzesvada atklāšanas Krimā paredzēts celt divas jaunas elektrostacijas ar 470 megavatu jaudu katru, kas ļaus kopējo okupētajā pussalā saražoto elektroenerģijas jaudu palielināt līdz diviem tūkstošiem megavatu, skaidro medijs.

Elektroenerģijas patēriņa maksimumstundās Krimā tiek patērēti 1,2 – 1,3 tūkstoši megavatu elektroenerģijas, 23. decembra preses konferencē paziņoja Putins. No tiem 800 uz savu pussalu agrāk piegādāja Ukraina. Tagad Krima elektrostacijas pašas saražo aptuveni vienu tūkstoti megavatu elektroenerģijas, bet kopā ar piegādātajām pārvietojamajām elektrostacijām – 1,3 tūkstošus megavatus, skaidro aģentūra.

Krievija Ukrainai piederošo Krimas pussalu okupēja un anektēja 2014. gada pavasarī. Pussalai nav sauszemes robežas ar Krieviju un elektroenerģijas, kā arī preču piegādēs tā lielā mērā bija atkarīga no Ukrainas.

Krima ir piedzīvojusi nopietnus elektropadeves pārtraukumus kopš pērnā gada novembrī patvaļīgi uzspridzinātas elektropārvades līnijas Ukrainā, atgādina "Reuters".

Krievija pašlaik būvē arī dzelzceļa un autotransporta tiltu pāri Kerčas šaurumam, lai savienotu pussalu ar Krieviju. Pagaidām satiksmes un preču piegādes uz pussalu iespējamas pa gaisu vai jūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!