Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien mudināja Sīrijā izveidot "deeskalācijas zonas", vienlaikus norādot, ka Krievija un Turcija vēlas sekmēt trauslā pamiera nostiprināšanos kara plosītajā valstī.

"Mēs balstāmies atziņā – un tā ir mūsu kopīgā nostāja –, ka drošības zonu radīšana novedīs pie norimšanas un karadarbības apturēšanas," ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu kopīgajā preses konferencē sacīja Putins.

Drošības zonām būtu jākļūst par lidojumiem slēgtām zonām, ja sauszemes kaujas tiek pilnībā izbeigtas.

"Viens no veidiem, kā nostiprināt ugunspārtraukšanas režīmu, ir drošības zonu vai deeskalācijas zonu izveidošana," sacīja Putins.

Ideja par drošības zonu izveidošanu radusies konsultācijās ar Sīriju, Irānu un Turciju, sacīja Putins, piebilstot, ka ''šādas idejas izteicis arī ASV prezidents Donalds Tramps.

"Mēs vakar ar Trampa kungu pa telefonu apspriedām šo tēmu. Cik es sapratu, amerikāņu administrācija atbalsta šīs idejas," piebilda Putins.

"Līdz ar asinsizliešanas apturēšanu sāksies politiskais process, un galu galā tas novedīs pie vienotības un vienotas vadības Sīrijā," sacīja Putins.

Kremļa saimnieks nepaskaidroja, kā drošības zonas tiks kontrolētas, sakot, ka tas ir "jautājums atsevišķām sarunām".

Krievijas izstrādāto priekšlikumu versijā arābu valodā, kas nonākusi ziņu aģentūras AFP rīcībā, pausts aicinājums izveidot šādas zonas nemiernieku kontrolētajos apvidos Idlibas provincē, Homsas provinces rajonos, kā arī opozīcijas Austrumgutas anklāvā, netālu no Damaskas.

Mērķis ir "nekavējoties apturēt vardarbību" un "radīt apstākļus tam, lai bēgļi varētu droši un brīvprātīgi atgriezties", kā arī nekavējoties piegādāt pārtiku un medikamentus, teikts dokumentā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!