Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien apsolīja savam Ēģiptes kolēģim Abdelfataham al Sisi paātrināt miljardiem dolāru vērtās ieroču piegādes, kā arī aicināja Kairu noslēgt brīvās tirdzniecības līgumu ar Maskavas kontrolēto muitas ūniju.

Starp abiem autoritārajiem līderiem izveidojusies cieša sadarbība, kopš Maskava februārī izteica atbalstu Sisi lēmumam kandidēt uz prezidenta amatu.

Putins ir pirmais valsts vadītājs ārpus arābu pasaules, kas kopš Sisi stāšanās prezidenta amatā ir uzaicinājis viņu apmeklēt savu valsti.

Krievija steigšus centusies izmantot iespēju paplašināt savu daļu Ēģiptes ieroču noieta tirgū, kopš ASV ierobežoja atsevišķas sava bruņojuma piegādes pēc pagājušā gada militārā apvērsuma, kas tika īstenots Sisi vadībā un kurā tika gāzts pirmais demokrātiski ievēlētais prezidents Muhameds Mursi.

Pagājušā gada novembrī Kairu apmeklēja Krievijas ārlietu un aizsardzības ministri, un šīs vizītes laikā tika panākta sākotnējā vienošanās par modernu raķešu un lidmašīnu piegādi Ēģiptei, ko finansētu Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti.

Mediji ziņo, ka Maskava un Kaira jau esot "parafējušas vai parakstījušas" līgumus par iznīcinātāju "Mig-29", krievu triecienhelikopteru un krasta aizsardzības sistēmu piegādēm.

Savukārt Putins izteicies, ka Ēģipte varētu iepirkt piektdaļu no Krievijas eksportējamo graudu apjoma. Kaira no savas puses būtu gatava palīdzēt Krievijai novērst to atsevišķo produktu deficītu, kas varētu rasties pēc Maskavas noteiktā ASV un Eiropas Savienības (ES) pārtikas produktu importa aizlieguma.

Krievijas līderis uzaicināja Ēģipti noslēgt arī brīvās tirdzniecības līgumu ar Krievijas vadībā izveidoto muitas ūniju, kurā šobrīd ir Kazahstāna un Baltkrievija.

Mediji par Sisi reakciju uz šo piedāvājumu pagaidām neko neziņo.

Foto: Abdelfatahs al Sisi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!