Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins topošā dokumentālā filmā atainojis Krimas aneksiju kā pussalas krievu iedzīvotāju glābšanu no prorietumnieciskajiem ukraiņu nacionālistiem, liecina pirmdien publiskotais filmas reklāmas materiāls.

Kā ziņots, filmu uzņem telekanāls "Rossija 1".

"Mēs bijām spiesti sākt strādāt pie Krimas atgriešanas Krievijā, jo mēs nevarējām pamest šo teritoriju un tur dzīvojošos cilvēkus likteņa varā, lai viņus sagrauj nacionālisti," filmā norāda Putins.

"Tie nebijām mēs, kas [Kijevā] sarīkoja valsts apvēsumu, to izdarīja nacionālisti un cilvēki ar ekstrēmiem uzskatiem," paziņo Putins, piebilstot, ka ukraiņu nacionālistus atbalstījuši Rietumi.

"Bet mēs esam šeit, šī ir mūsu zeme," uzsver Putins.

Pēc tam, kad Ukrainā protestu rezultātā tika gāzts prezidents Viktors Janukovičs, Krievijas karavīri okupēja Krimu, kur tika sarīkots "referendums" par pievienošanos Krievijai.

Sākotnēji Maskava apgalvoja, ka tā bijusi tikai un vienīgi vietējo iedzīvotāju iniciatīva, bet vēlāk atzina, ka militārās operācijas Krimā, kuru rezultātā Ukraina zaudēja kontroli pār pussalu, veikuši Krievijas karavīri.

Topošajā dokumentālajā filmā Putins apgalvo, ka viņa pirmais solis bijis rīkojums ar aptaujas palīdzību noskaidrot Krimas iedzīvotāju viedokli. 75% atbalstījuši pievienošanos Krievijai.

Putins uzsver, ka lēmumu par aneksiju viņš pieņēmis vēlāk, pēc Janukoviča gāšanas Kijevā.

"Man kļuva skaidrs - ja mēs tam [Krimas aneksijai] pietuvosimies, tad (..) to skaits, kuriem patiktu šis vēsturiskais notikums, būtu daudz lielāks," norāda Putins.

Viņš apgalvo, ka gadījumā, ja Krimas iedzīvotāji būtu pauduši vēlmi uz lielāku autonomiju Ukrainas sastāvā, viņš to būtu pieļāvis.

"Galamērķis bija nevis sagrābt Krimu vai veikt kaut kādu aneksiju. Galvenais mērķis bija dot cilvēkiem iespēju paust savu viedokli par to, kā viņi vēlas dzīvot turpmāk," uzsver Putins, ar to domājot "referendumu", kas tika sarīkots Krimā.

"Mēs zinām referenduma rezultātus, un mēs rīkojāmies tā, kā mums bija jārīkojas," norāda Putins.

Topošās filmas reklāmas rullītī, kas tika publiskots svētdien, Putins runā par brīdi, kad devis rīkojumu anektēt Krimu, kā arī norāda, ka Krievijas karavīri bijuši gatavi cīnīties, lai nogādātu Janukoviču drošībā.

"Es izvirzīju konkrētus uzdevumus, es pateicu, kas mums jādara un kā. Bet uzreiz uzsvēru, ka to darīsim tikai tad, ja būsim pilnīgi pārliecināti, ka cilvēki, kas dzīvo Krimā, paši to vēlas," norāda Putins.

Prezidents arī atklāj, ka Krievijas armija bijusi gatava ar spēku ieiet Doņeckā, lai izvestu no turienes Janukoviču.

"Viņš būti ticis nogalināts. Mēs sagatavojāmies dabūt viņu laukā no Doņeckas pa zemi, jūru vai gaisu," atklāja Putins.

"Rossija 1" neizpauda, kad tieši filma tiks pārraidīta, bet telekanāls norādījis, ka tas notiks drīzumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!