Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pēc tikšanās ar Turcijas kolēģi Radžepu Tajipu Erdoganu paziņojis, ka abu vadītās valstis pilnībā atjauno attiecības. Arī Erdogans medijiem atklājis, ka valstu mērķi esot vienoti.

Putins ar paziņojumu nāca klajā trešdien, 3. maijā, Sočos, kur abi runājušies par starptautisko situāciju, īpašu uzmanību pievēršot Sīrijas konfliktam. Attiecības starp Krieviju un Turciju, kuras Sīrijas pilsoņkarā katra atbalsta citu karojošo pusi, tika iesaldētas pēc tam, kad Turcija uz tās robežas 2015. gada nogalē notrieca Krievijas iznīcinātāju.

Putins Sočos atzina, ka abu valstu attiecības atkal ieņem īpašu raksturu un tiekot pilnībā atjaunotas.

Erdogans norādīja, ka politisks risinājums Sīrijas krīzei ir abu valstu mērķis. Krievija, Turcija un Irāna jau vairākkārt centušās nonākt pie vienota risinājuma krīzei sarunās Kazahstānas galvaspilsētā Astanā.

Krievija un Irāna atbalsta un faktiski veido un uztur Sīrijas režīma spēkus, kamēr Turcija tieši atbalsta vairākus Sīrijas opozīcijas grupējumus, kuri pastāvošo režīmu vēlas gāzt.

Līdzās Sīrijas jautājumam abu valstu līderi Sočos apsprieduši savstarpējās tirdzniecības attiecības. Turcija jau ilgstoši vēlas panākt sankciju atcelšanu vairākiem lauksaimniecības produktiem. Lai to panāktu, Ankara vairākus Krievijas produktus aplika ar 130 % ievedmuitas nodokli.

Tikšanās laikā Erdogans Putinam skaidri norādījis, ka vēlas, lai visas sankcijas pret Turcijas produktiem tiktu pilnībā un tūlītēji atceltas. Tiesa, nav informācijas, vai šajos jautājumos panāktas kādas piekāpšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!