Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parlamenta apakšpalātas Valsts domes spīkera amatam piektdien nominējis prezidenta administrācijas vadītāja vietnieku Vjačeslavu Volodinu (attēlā pa kreisi).

Tiek atzīts, ka 52 gadus vecais Putina padomnieks Volodins palīdzēja valdošajai partijai "Vienotā Krievija" pārliecinoši uzvarēt svētdien notikušajās Valsts domes vēlēšanās. Volodins vairākos sasaukumos bijis Valsts domes deputāts, kā arī Krievijas vicepremjers.

Šāds solis sperts dienu pēc tam, kad līdzšinējais Valsts domes spīkers Sergejs Nariškins (attēlā zemāk) tika iecelts par Krievijas Ārējā izlūkdienesta priekšnieku. Pret 61 gadu veco Nariškinu ir noteiktas rietumvalstu sankcijas par Krievijas agresiju Ukrainā, kas liedz viņam iebraukt ASV un Eiropas Savienībā (ES).

Foto: Sputnik/Scanpix

Nariškins, kurš nomainīs līdzšinējo Ārējā izlūkdienesta vadītāju Mihailu Fradkovu, ir sens Putina sabiedrotais, kurš, pēc mediju vēstītā, ir strādājis kopā ar Putinu Padomju Savienības Valsts drošības komitejā (VDK) un spiegojis Rietumos.

Nariškina oficiālajā biogrāfijā teikts, ka viņš pagājušā gadsimta 80. gados strādājis Padomju Savienības vēstniecībā Briselē, bet pēc tam kopā ar Putinu Sanktpēterburgas mēra birojā.

Krievijas Ārējais izlūkdienests tika izveidots pēc Padomju Savienības sabrukuma uz VDK Pirmās galvenās pārvaldes, kas atbildēja par ārējo izlūkošanu, bāzes.

Bijušais Krievijas premjerministrs Fradkovs Ārējo izlūkdienestu vadīja kopš 2007. gada. Tagad viņš iecelts valsts kompānijas "Krievijas dzelzceļš" (RŽD) direktoru padomē.

Putins pēdējā laikā ir veicis vairākas nozīmīgu amatpersonu rotācijas, tostarp amatu atstāja arī prezidenta administrācijas vadītājs Sergejs Ivanovs. Eksperti to vērtē kā Putina centienus sagatavot jaunu atbalstītāju loku pirms 2018. gadā paredzētajām prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!